Hlavní obsah

V Rusku budou zavřené podniky do konce dubna, rozhodl Putin

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek oznámil, že se dny, kdy se nebude chodit do práce, prodlouží až do konce dubna. Odstavené jsou továrny kromě podniků klíčové infrastruktury zajišťující běh státu, a zavřená je většina obchodů kromě lékáren a těch se s potravinami.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Epidemie ve světě včetně naší země ještě nedosáhla vrcholu, proto jsem se rozhodl prodloužit režim dnů bez práce do konce měsíce, tedy do 30. dubna,” uvedl Putin podle agentury TASS. V prohlášení nevyloučil, že doba může být kratší.

Zdůraznil, že i v nepracovních dnech bude „zachována zaměstnancům jejich mzda“. Podle něj je i za pandemie absolutní prioritou úřadů ochránit pracovní místa i mzdy. Putin zdůraznil potřebu ochránit starší lidi a zabránit tomu, aby epidemie propukla v institucích a úřadech.

Lidé v Moskvě musí zůstat doma. Putin vyhlásil nepracovní týden

Koronavirus

Putin také oznámil, že v řadě oblastí se opatření ještě zpřísní. Posílil pravomoci místních úřadů, aby mohly lépe bojovat s koronavirem.

Za porušení karantény v Rusku až sedm let vězení

Koronavirus

Varoval, že situaci v Moskvě, kde přibývá nakažených, se ještě nepodařilo zvrátit, byť moskevský starosta Sergej Sobjanin s restrikcemi začal a postupně je zpřísňoval, když po uzavření škol a restaurací a barů nakonec rozhodl, že Moskvané musejí zůstat izolováni doma.

Foto: Kirill Zykov, ČTK/AP

Ruští policisté s rouškami hlídkují na Arbatu, aby lidé nevycházeli

V Rusku počet potvrzených výskytů nákazy stoupl na 3548 poté, co dnes operativní štáb pro boj s koronavirem ohlásil rekordní přírůstek 771 nových případů za uplynulých 24 hodin, což představuje skoro 28procentní nárůst.

Infekce se podle úřadů vyskytuje v 76 z 85 ruských regionů. Nemoci Covid-19 podlehlo v Rusku celkem 30 lidí, 235 pacientů se uzdravilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám