Hlavní obsah

V Rumunsku je v karanténě město známé obchodem s lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunské úřady uvalily karanténu na město Tsandarei poté, co zde v posledních dnech zaznamenaly neobvykle vysoký počet nakažených koronavirem. Město je považováno za jedno z center obchodu s lidmi, napsal v neděli server Balkan Insight.

Foto: Profimedia.cz

Město Tsandarei je v karanténě

Článek

Tsandarei je malé město, v němž žije kolem třinácti tisíc obyvatel, a leží více než 100 kilometrů na východ od rumunské metropole Bukurešti. Známé je nejen mnoha svými kýčovitými domy, ale především jako sídlo jednoho z největších romských gangů, který se soustředí na obchod s lidmi.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Rumunský ministr vnitra Marcel Vela uvedl, že 31 z dosavadních 48 nakažených koronavirem a sedm z osmi zemřelých v župě Ialomitsa pochází právě z Tsandarei. Dodal, že doprava do města a z něj bude napříště povolena pouze v nejnutnějších případech. Karanténa potrvá, dokud bude platit nouzový stav, vyhlášený prezidentem Klausem Iohannisem 15. března.

Pašeráci zkusili z Ukrajiny do Rumunska provézt pytle s rouškami

Koronavirus

Poplach kvůli šíření nákazy z tohoto města vyvolal dříve tento týden server recorder.ro, který v této souvislosti psal o „tikající bombě“. „Stovky lidí z Tsandarei si vydělávají na živobytí v zemích, jako je Itálie, Španělsko, Německo a Francie. Když se nákaza rozšířila po Evropě, mnoho z nich se vrátilo domů,“ uvedl server. Zástupce starosty Tsandarei Lucian Achimas uvedl, že takto v poslední době přijelo ze zahraničí „zhruba 4500 lidí“. Mnoho z nich podle něj nedodržovalo nařízení vzájemného odstupu mezi lidmi.

Podle místního lékaře epidemie ve městě „vypukla s pohřbem v rámci romské komunity před dvěma týdny“. „Od té doby se (nové) případy začaly valit,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám