Hlavní obsah

Setkání více než 10 lidí? Pokuta 680 tisíc. V Německu mají sazebníky sankcí

• Aktualizováno

Pokuta až 25 tisíc eur, nebo dokonce vězení hrozí v Německu těm, kteří se proviní proti zákonu na ochranu před infekcemi. Jednotlivé spolkové vlády upozorňují, že dohled nad dodržováním zákona zpřísní, píše ve středu server týdeníku Focus. Německo navíc ve středu prodloužilo platnost opatření proti koronaviru do konce velikonočních prázdnin, tedy do 19. dubna.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Německo je připraveno obyvatele, kteří nedodrží karanténu, sankcionovat. Sazebník pokut není jednotný, každá spolková země má svůj vlastní. Sankce jsou ustanoveny v zákoně o ochraně před infekcemi. Norma počítá s ukládáním pokut až do výše 25 tisíc eur (zhruba 683 tisíc korun).

V některých případech může být hříšník potrestán odnětím svobody na dva až pět let.

Vzorový sazebník

Mnohé země trestají podle vzoru Severního Porýní-Vestfálska. V této nejlidnatější spolkové zemi se stal okres Heinsberg prvním místem v Německu, kde se nákaza novým typem koronaviru SARS-CoV-2 objevila.

Němci rozjeli metodu skupinového testování na koronavirus

Koronavirus

Výše pokut se pohybuje od 200 eur (5400 Kč) do zmíněných 25 tisíc eur. Výši sankcí ostatní spolkové země jen s drobnými odchylkami dodržují.

Seznam sankcí v Severním Porýní-Vestfálsku:
Veřejné shromáždění více než dvou osob: 200 eur na účastníka
Nedodržení minimální vzdálenosti 1,5 metru: 200 eur
Veřejná shromáždění více než 10 osob: trestný čin  - pokuta až 25 000 eur nebo trest odnětí svobody až na pět let
Grilování/piknik: až 250 eur na účastníka
Konzumace potravin a nápojů mimo domov v okruhu méně než 50 metrů od stravovacího zařízení: 200 eur pro zákazníka
Neoprávněné návštěvy pečovatelských domů a nemocnic: 200 eur pro návštěvníka
Provoz barů, klubů, diskoték: 5000 eur (136 tisíc korun)
Provoz fitness a solárií: 5000 eur (136 tisíc korun)
Provoz restaurace, kavárny, hospody: 4000 eur (108 tisíc korun)
Provoz kadeřnických salonů, kosmetických studií: 2000 eur (54 tisíc korun)
Nedodržování hygienických předpisů: 1000 eur (27 tisíc korun)

Omezení do konce prázdni

Německo ve středu prodloužilo platnost stávajících opatření proti koronaviru nejméně do konce velikonočních prázdnin, tedy do 19. dubna. Dohodla se na tom  kancléřka Angela Merkelová při telefonické konferenci s ministerskými předsedy jednotlivých spolkových zemí. Se zavedením povinnosti nosit ochranné masky, která platí například v Česku, zatím spolková republika nepočítá.

"Chci srdečně poděkovat občanům, protože většina lidí v Německu dodržuje omezení kontaktu, a přispívá tím k ochraně lidí," uvedla Merkelová na nezvyklé tiskové konferenci, při niž k novinářům i veřejnosti mluvila ze svého bytu, kde je nadále v karanténě, protože přišla do kontaktu s nakaženým lékařem.

Francie: Karanténa není dovolená

Francouzská vláda se obává, že před Velikonocemi se lidé začnou přemisťovat a bude hrozit nezvladatelné šíření nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Castaner ve středu v televizním vystoupení oznámil, že na silnicích budou rozmístěny policejní kontroly a ty budou zjišťovat nejen místo, kam dotyčný jede, ale také přesný účel cesty.

Francouzské nemocnice nestíhají, pacienty s Covid-19 posílají i do Německa

Koronavirus

V opačném případě budou lidé pokutováni. Současně budou redukovány počty vypravených vlaků a autobusů. „Karanténa není dovolená,“ prohlásil Castaner.

Reklama

Výběr článků

Načítám