Hlavní obsah

V Londýně už život neprodlužují. Ventilátory dávají jen těm, kdo mají šanci přežít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na plicní ventilaci v Londýně v současnosti připojují už jen ty pacienty, kteří mají „obstojnou šanci” přežít, napsal list Daily Telegraph. Velká Británie má omezené množství plicních ventilátorů a jejich velkovýroba začne až tento týden.

Foto: Pool, Reuters

Přípava nové nemocnice v Londýně

Článek

Nemocniční trust Imperial College Healthcare (ICH) spadající pod Národní zdravotní systém (NHS) tvrdí, že méně pacientů je připojeno k plicní ventilaci z lékařských důvodů, a ne kvůli malé kapacitě. Vysoce postavený poradce ale přiznal selekci pacientů. Beznadějné případy se už nepokoušejí zachránit.

Ve Velké Británii bylo v pondělí evidováno 1408 úmrtí a 22 141 nakažených.

Problémy s kapacitou nejsou, tvrdí nemocnice

Vedení Imperial College Healthcare uvedlo v neděli, že se méně a méně pacientů vybírá pro připojení na ventilátory, protože mnoho nakažených ve vážném stavu na ně musí být připojeno čtrnáct dní. „Pacienti s koronavirem ve velmi špatném stavu mohou potřebovat být na ventilátoru pro delší dobu,“ stojí ve vyjádření nemocnic.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Trust dodal, že připojení na ventilátor „by nemuselo být u některých pacientů v jejich nejlepším zájmu“, a popřel, že by odmítnutí péče bylo dáno problémy s kapacitou.

Zpřísnění kritérií je jasné přiznání

Podle listu The Daily Telegraph je to však jasné první přiznání, že lékaři NHS poprvé od vypuknutí pandemie Covid-19 zpřísnili kritéria pro přijetí na jednotku intenzivní péče.

„Jak více poznáváme nemoc, jsme mnohem obezřetnější v tom, kteří pacienti jsou zvažování pro kritickou péči (na JIP). Dříve jsme běžně tuto péči poskytovali, i když nebylo jisté, zda to pacientům pomůže. To se změnilo,“ řekl listu vysoce postavený poradce.

Foto: Pool, Reuters

Příprava nové nemocnic pro nakažené koronavirem v Londýně

„U této infekce potřebujete ventilátor pár týdnů, takže u prostředků, které se používají tak dlouho, musíte mít rozumnou jistotu, že se stav dané osoby zlepší. Odložení jejich smrti o dva nebo tři týdny není dobré ani pro ně, ani pro společnost,“ dodal k triáži, tedy třídění pacientů.

Polovina na JIP zemřela

Vedení trustu se vyjádřilo poté, co Národní auditorské a výzkumné středisko pro intenzivní péči (ICNARC) zjistilo, že polovina pacientů s Covid-19 na jednotkách intenzivní péče umírá. Studii provedlo na 165 pacientech hospitalizovaných od konce února. Zemřelo jich 79, zatímco 86 jich bylo z JIP propuštěno. Jedná se o část z 775 přijatých na JIP s nemocí, zbývajících 610 dál zůstává na intenzivní péči.

Specialistka z Oxfordu Rachel Clarková varovala, že pacienti jsou na JIP mnoho dní, ačkoli je jasné, že nemají šanci na přežití.

NHS má asi 8000 ventilátorů a snaží se zajistit 30 000 dalších kvůli očekávanému nárůstu nemocných. List The Guardian v pondělí uvedl, že začínají testy ventilátoru CPAP, který vhání kyslík do plic. Vyvinul ho tým F1 Mercedes a studenti londýnské univerzity. Pokud zkoušky dopadnou dobře, Mercedes jich může denně vyrobit tisícovku.

Reklama

Výběr článků

Načítám