Hlavní obsah

V Británii přibylo 39 obětí koronaviru, zavírají restaurace a kina

Londýn

Britský premiér Boris Johnson v pátek večer rozhodl o uzavření barů, restaurací, kin a tělocvičen poté, co v zemi přibylo zatím nejvíc nových obětí za den - 39. Celkem zemřelo už 177 nakažených. Britská skupina vládních vědeckých poradců SAGE už před tím uvedla, že opatření omezující kontakt mezi lidmi budou muset trvat nejméně půl roku až rok, aby se zabránilo přehlcení zdravotního systému, že dopad opatření nelze čekat dříve než za dva až tři týdny a že počet obětí se odhaduje na půl procenta až procento z nakažených.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britské školačky ve Westminsteru jdou domů.

Článek

Britský premiér Boris Johnson v pátek oznámil, že se od večera zavírají kavárny, bary, noční kluby, kina, divadla i restaurace a že už zůstanou zavřené.

V restauracích si bude možné jídlo jen vyzvedávat a odnášet s sebou. „Možná budete mít chuť jako obvykle jít večer ven. Já vám říkám, prosím, nedělejte to. Možná si myslíte, že jste nepřemožitelní, ale není na to žádná záruka. A i tak můžete být přenašeč nemoci a šířit ji. Chceme, abyste, jak je to jen možné, zůstávali doma,“ řekl premiér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zákazníci v Londýně se tlačí před obchodem jeden na druhého, přitom nemají rouškyVideo: Reuters

I generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedro Adhanom Ghebreyesus varoval před podceňováním nemocí: „Mám vzkaz pro mladé lidí, nejste nepřemožitelní. Tento virus vás může dostat na týdny do nemocnice, nebo vás dokonce zabít.“

Policie v Německu má plné ruce práce s koronavirovými večírky

Koronavirus

Británie už předtím v pátek uzavřela školy, otevřené budou jen pro ohrožené děti a potomky klíčových pracovníků, jako jsou hasiči, zdravotníci a policisté.

Tato tvrdá opatření by měla trvat po půl roku, mírnější pak dalšího půl roku. I když uzavření škol pravděpodobně nezmenší rozsah epidemie a neoddálí její vrchol o více než tři týdny, jak uvedla SAGE, i tak může pomoci.

Londýnská nemocnice Northwick Park v Harrow uvedla, že už nemá žádné kapacity pro pacienty v kritickém stavu.

Zemře půl procenta až procento nakažených

SAGE uvedla ve své expertíze, že se smrtnost - tedy procento nakažených, kteří nemoci podlehnou - bude u nákazy pohybovat mezi půl procentem a procentem, i když se objevovala mnohem vyšší čísla. I hlavní zdravotník Chris Whitty patří mezi ty, kteří si myslí, že bude maximálně jednoprocentní.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Anhanom Ghebeyesus uváděl 3,4 procenta, ale k tomuto číslu dospěl jen na základě srovnání počtu obětí vůči počtu potvrzených případů. Mnoho méně závažných případů ale nebylo detekováno, protože lidé s nimi nešli ani do nemocnice.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

SAGE také zmínila, že není jasné, jaký vliv bude mít teplota na vývoj epidemie, podle některých hypotéz se předpokládá, že v teple epidemie pomine, protože podle čínských výzkumů se viru dařilo nejlépe, když bylo lehce nad osm stupňů. Vývoj v dalších zemích ale tuto hypotézu nepotvrzuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám