Hlavní obsah

V boji s koronavirem padlo už 44 italských lékařů

Řím

Itálie má za sebou tři týdny karantény a stále není z nejhoršího venku. Během jediného dne podlehlo v zemi epidemii nemoci Covid-19 969 lidí a celkový počet obětí viru SARS-CoV-2 tak vzrostl na 9134. Stále více nakažených hlásí i zdravotnický personál. Zákeřnému viru už v Itálii podlehlo 44 lékařů, upozornil deník The Daily Mail.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Zdravotníci v provizorní nemocnici v italské Brescii

Článek

„Ještě jsme nedosáhli vrcholu epidemie. Stále to nemáme za sebou,“ varoval Silvio Brusaferro, šéf italského národního zdravotnického institutu.

Itálie je, pokud jde i pandemii nového koronaviru jednou z nejpostiženějších zemí světa. V pátek v počtu nakažených přeskočila i Čínu, odkud se infekce na přelomu roku začala šířit do světa.

Wu-chan se otevřel světu, ve městě zastavil první vlak

Koronavirus

Aktuálně je v Itálii potvrzeno 86 500 nakažených a přes 9 tisíc obětí. Téměř 11 tisíc lidí se už naopak z nemoci zotavilo. Důvodem k mírnému optimismu může být fakt, že počet nově nakažených v pátek vzrostl o 7,4 procenta, což je od propuknutí epidemie nejpomalejší růst.

Zdravotnický personál, který s epidemií bojuje v první linii, patří do nejohroženější skupiny obyvatel. Podle Daily Mailu už se tam nakazilo 6414 zdravotníků, což odpovídá 8 procentům všech případů.

„To, čemu každý den čelíme, je opravdový válečný scénář. Lékaři a jejich rodiny truchlí kvůli svým zemřelým. Skutečný počet obětí mezi lékaři může být vyšší, protože mnoho z nich zemře náhle a jejich úmrtí nemusí být dána do souvislosti s virem,“ uvedl prezident italské lékařské asociace Filippo Anelli.

Reklama

Výběr článků

Načítám