Hlavní obsah

Kolona u Náchoda má přes 30 kilometrů. Šílené, lidé po noční sedí hodiny v autě, líčí starosta

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opatření proti koronaviru citelně pociťuje příhraniční Náchod. Poláci na hranicích přistoupili k důsledné kontrole každého vozidla, včetně měření teploty posádky. V místě se v pondělí i v úterý vytvořily dlouhé kolony. Fronta kamionů před přechodem Náchod byla v úterý dopoledne už přes 30 kilometrů dlouhá. Na místě bude pomáhat armáda.

BEZ KOMENTÁŘE: Kolony u NáchodaVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Důkladné prohlídky na česko-polském hraničním přechodu Náchod - Běloves z polské strany zablokovalo dopravu v Náchodě již v pondělí, o čtyřiadvacet hodin později byla již zablokovaná i 30 kilometrů vzdálená Jaroměř.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vše začalo, když Poláci na hraničním přechodu, který je v současné době jediným otevřeným česko-polským přechodem v Královéhradeckém kraji, přistoupili k důsledné kontrole každého vozidla, včetně měření teploty posádky.

„A jsou skutečně velmi, velmi precizní. Zpomalení průjezdu hraničním přechodem má ovšem za následek hromadění kamionů před hranicí,“ potvrdil v pondělí starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD).

„Od rána jsem v kontaktu s policií. Vyslal jsem hlídku městské policie, zastavili jsme dopravu směrem do města na třiatřicítce (silnice 1. třídy číslo 33). Je nutné uvolnit průtah městem, protože máme ucpané všechny kruhové objezdy,“ uvedl starosta Jaroměře Josef Horáček (VPM) s tím, že krajská policie již vyslala městu pomoc v podobě hlídky, která bude spolu se strážníky dopravu usměrňovat.

Další opatření, jak řešit situaci uvízlých řidičů, kteří v koloně stráví několik hodin, zatím radnice neprobírala, protože v tuto chvíli musí zprůjezdnit město.

Roušky zoufale chybí a nevíme, kdy budou, hlásí část nemocnic

Koronavirus

O krok dál jsou již v Náchodě, kde stejnou situaci řešili o den dříve. A nejen dopravu.

„S ministerstvem zahraničních věcí nyní například řešíme situaci jednoho autobusu a dvou dodávek s ukrajinskými pracovníky, kteří na přechodu uvízli, protože je polská strana nechce pustit na své území. Dalším problémem je, že neprojela řada Poláků pracujících v Čechách. Kvůli problémům na hranici nedorazili do práce třeba do firmy Hašpl. A na druhou stranu lidé vracející se z nočních směn třeba z automobilky v Kvasinách nám už pět hodin sedí v autě v koloně před hranicemi. Je to pro ně šílené,“ prozradil v pondělí odpoledne Birke.

Přelomový objev vědců. Zjistili, jak se imunitní systém brání proti koronaviru

Koronavirus

Dodal, že policie zajišťovala už od nedělního večera řidičům pitný režim a že město zvažuje instalaci mobilních záchodů, podávání pití či občerstvení.

Podle zainteresovaných příliš možností, jak situaci řešit, není. „Tady je vidět ten problém, když městu schází obchvat. Ten špunt je na samé hranici a není možné vymýšlet nějaké objízdné varianty. Jsme na mezinárodní komunikaci,“ upozornil Birke.

Situaci v Náchodě už od pondělního podvečera pomáhá zvládat armáda. Nadějí pro Hradec Králové je skutečnost, že na rozdíl od Náchoda a Jaroměře je v této části tranzitní doprava vedena mimo intravilán města.

Reklama

Výběr článků

Načítám