Hlavní obsah

Turecko schválilo koronavirovou amnestii, političtí vězni ale zůstanou za mřížemi

Ankara

Turecký parlament schválil v noci na úterý zákon, který umožňuje propuštění desítek tisíc vězňů. Má uvolnit přeplněné věznice a ochránit vězněné před nemocí covid-19. Zákon se netýká osob obviněných z terorismu, mezi které patří i političtí vězni. V zemi je už přes 61 000 nakažených a skoro 4000 obětí nového koronaviru SARS-CoV-2.

Foto: Huseyin Aldemir, Reuters

Věznice Silivri u Istanbulu

Článek

Zákon otevírá cestu dočasnému propuštění zhruba 45 000 vězňů. Propuštění budou do konce května pod soudní kontrolou a ministerstvo spravedlnosti bude moci tuto lhůtu dvakrát prodloužit, pokaždé maximálně o dva měsíce. Stejný počet vězňů pak bude propuštěn trvale. Vláda si od toho slibuje pozastavení šíření nemoci způsobené koronavirem.

Ministr spravedlnosti Abdülhamit Gül v pondělí uvedl, že mezi vězni bylo potvrzeno 17 případů covid-19, včetně tří úmrtí. Pozitivně bylo testováno také 79 vězeňských pracovníků, a také 80 soudců a státních zástupců a zaměstnanců soudu.

Pro přijetí zákona bylo 279 hlasujících, proti 51, uvedl místopředseda parlamentu Süreyya Sadi Bilgiç. Zákon podpořila Strana spravedlnosti a rozvoje (AK) prezidenta Tayyipa Erdogana a její nacionalističtí spojenci, Strana národní akce (MHP).

Opoziční strany zákon kritizují, protože nezahrnuje odsouzené na základě obávaného protiteroristického zákona. Mezi těmi jsou nejen příslušníci Islámského státu a příslušníci kurdských milicí, které Ankara považuje za teroristy, ale také aktivisté za lidská práva, novináři či opoziční politici odsouzení po pokusu o převrat v roce 2016. Podle opozice jde to zhruba 50 000 vězňů.

Po zásahu v roce 2016 se počet vězňů v zemi zvýšil na téměř 300 000, což je druhý nejvyšší počet vězňů v Evropě. Turecko má také podle údajů Rady Evropy z ledna 2019 nejvíce přeplněné věznice.

Zákon vyvolával velké kontroverze nejen kvůli tomu, že nezahrnoval odpůrce režimu. Původně měli být amnestování i pachatelé úkladných vražd nebo sexuálního násilí.

Turecko propustí kvůli koronaviru vězně, ale ne ty politické

Koronavirus

V Turecku je potvrzeno přes 61 000 nakažených, nových případů tam za den přibylo přes 4000. Další skoro 4000 lidí nemoci podlehlo.

Turecko má nejrychlejší nárůst počtu nakažených, tvrdí média

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám