Hlavní obsah

Trutnov jako druhé místo v kraji testuje koronavirus

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Oblastní nemocnice v Trutnově začala v pondělí testovat lidi s objektivním podezřením na COVID-19. Testy doposud v Královéhradeckém kraji prováděla pouze Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Kraj počítá s postupným rozšířením testovacích míst ve všech krajských nemocnicích.

Foto: Právo

Odběrové místo

Článek

„Je to závislé na množství standardních i rychlých testovacích sad. Rychlotesty mají zatím v kraji k dispozici jenom ve fakultní nemocnici, kam jsou prioritně směřovány, a odkud by nám měli něco přepustit alespoň do Trutnova. Vypovídající schopnost rychlotestů ovšem není taková, jak se předpokládalo,“ přiblížil náměstek královéhradeckého hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09).

Trutnovská mikrobiologická laboratoř zvládne denně analyzovat čtyřicet vzorků. Možnost prvního testování využilo v pondělí ve stanovené době od 8 do 12 hodin patnáct lidí s příznaky koronaviru. „Nastaveno je to podle množství testovacích setů na čtyřicet odebraných vzorků denně. Zásoby setů nám vydrží týden, dokdy očekáváme další dodávku,“ upřesnil ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka.

Počet nakažených koronavirem je mnohonásobně vyšší, než jsou potvrzené případy

Koronavirus

Stěry ze sliznice odebírá dvojice zdravotnic pod celtovým přístřeškem okénkem vozu, z něhož nesmí testovaný člověk vystoupit. Dodržování daných regulí kontrolují strážníci vybavení stejně jako zdravotníci nejúčinnějšími trojkovými respirátory.

„Přestože máme veškeré možné ochranné pomůcky, obavy nás neopustily. Na druhé straně nákazu můžeme chytit kdekoliv na ulici,“ přiznali zdravotnice v ochranných oblecích nasazené doslova v první linii.

„Testy jsou nyní určeny pouze pro pacienty, které k vyšetření odeslala Krajská hygienická stanice, případně lékař. O výsledku vyšetření budou pacienti informováni telefonicky. Dominantně budeme zpracovávat vzorky z Královéhradeckého kraje,“ upozorňuje mluvčí královéhradeckého zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Odběrové místo

Nemocnice počítá v případě dostatečného množství testovacích sad s možností otestovat zájemce takříkajíc z ulice. Test si ale tito lidé musejí zaplatit. „Přijde zhruba na 2,5 tisíce korun. Současná kapacita to ale neumožňuje,“ podotkl Cabicar. „Trutnov, kde se zpracovávají vzorky odebrané v ostatních nemocnicích ulehčí královéhradecké fakultní nemocnici,“ doplnila předsedkyně představenstva holdingu Ivana Urešová.

Zřízení testovacího místa v Trutnově podle zdravotníků razantně navýší počet nakažených v Královéhradeckém kraji, kde do pondělního odpoledne hygienici evidovali osmnáct případů koronaviru. Nemocnice Jičíně, Trutnově a Náchodě vyčlenily lůžka pro pacienty, kteří čekají na výsledek vyšetření, a jejich stav vyžaduje hospitalizaci.

V případě pozitivního testu na COVID-19 budou pacienti transportováni do Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK). Ta pro tento účel připravuje desítky lůžek. „Jde o lůžka, která umožňují režim izolace pro pacienty s různými typy onemocnění, u kterých se čeká na výsledky testů na COVID-19,“ upřesnil ředitel FN HK Vladimír Palička.

Reklama

Výběr článků

Načítám