Hlavní obsah

Trump s karanténou stále váhá

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes varování expertů před až statisíci mrtvých a přestože stále více amerických států přijímá kvůli šíření koronaviru restriktivní opatření, prezident USA Donald Trump nadále odmítá vyhlásit celonárodní karanténu. Šéf Bílého domu ve středu prohlásil, že karanténu na celém území USA nevyhlásí, protože počty nakažených se v jednotlivých amerických státech liší.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Dostatečné odstupy musejí dodržovat i tito bezdomovci v dočasném útočišti v Las Vegas.

Článek

„Některé státy jsou jiné. V některých státech ten problém není tak velký,“ vysvětlil s tím, že chce nechat jednotlivým guvernérům „flexibilitu“ ohledně nařízení týkajících se omezení pohybu osob.

V některých státech ten problém není tak velký
Donald Trump

„Věříme, že guvernéři a starostové chápou potřeby a smysl pro zodpovědnost svých lidí,“ přidal se šéf tamní zdravotní služby USA Jerome Adams s tím, že americký federální systém stejně většinu pravomocí v nouzových situacích přenechává federálním představitelům.

Většina Američanů je pro omezení 

Opak si ale myslí samotní Američané. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejných záležitostí by 78 procent dospělých obyvatel USA (84 procent demokratů a 76 procent republikánů) souhlasilo s nařízením, které by nakázalo všem lidem zdržovat se vyjma nezbytných potřeb doma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vysokozdvižný vozík v New Yorku nakládá tělo do chladírenského vozuVideo: AP

V situaci, kdy federální vláda odmítá jednat, jedou americké státy na vlastní pěst. Už čtyřicítka z nich (s celkem 285 miliony obyvatel) nařídila, nebo alespoň doporučila rezidentům nechodit ven. A v ostatních státech, jako například v Iowě či Nebrasce, kde takto nerozhodli guvernéři, tak učinily mnohé místní správy. A například guvernér Texasu republikán Greg Abbott sice odmítl nařídil celostátní karanténu, rozhodl však o uzavření škol po celý duben a přijal další opatření, která se i podle jeho kritiků karanténě rovnají.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Přesto se však zdá, že Trumpova administrativa alespoň v zákulisí tlačí na jednotlivé guvernéry, aby se vydali cestou restrikcí. Například republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis ještě donedávna odmítal jednat na státní úrovni, po konzultacích s Bílým domem však přikročil k nařízení karantény pro celý stát, napsala agentura AP.

Pomoc z Ruska

Spojené státy momentálně evidují nejvíce nakažených koronavirem na světě, k pátečnímu ránu jich je přes 245 tisíc nakažených a počet obětí přesáhl 6000. Jen stát New York eviduje přes 2300 obětí. Země se v této situaci potýká s nedostatkem plicních ventilátorů a ochranných pomůcek, který ji donutil přijmout pomoc i od tradičního soupeře – od Ruska.

Ve středu přistál na letišti v New Yorku ruský letoun naložený desítkami tun zdravotnického materiálu, který má pomoci americkému státu nejhůře zasaženému nákazou. Agentura Reuters ruskou humanitární pomoc Američanům označila za skvělý marketingový tah ze strany šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Rusko poslalo do USA 60 tun materiálu, přišly ventilátory i respirátory

Amerika

Peking se mezitím ve čtvrtek ohradil proti středečním Trumpovým výrokům o tom, že čínské statistiky nakažených koronavirem se zdají přikrášlené. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí na to zareagoval ubezpečením, že Čína je ve zveřejňování informací o koronaviru transparentní.

Nákaza mezitím ohrožuje i americké vojáky na moři. Kvůli rozšíření koronaviru na americké letadlové lodi USS Theodore Roosevelt kotvící u tichomořského ostrova Guam z ní bude moci odejít nejméně 2700 členů posádky. Dál se přitom hledají možnosti, kam vojáky umístit do karantény – ve hře jsou mimo jiné hotelové pokoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám