Hlavní obsah

Jak vznikl koronavirus? Američané odpovídali

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější průzkum společnosti Pew Research ukázal, že i přesto, že vědci dokázali přirozený původ koronaviru SARS-CoV-2, si stále téměř třetina lidí ve Spojených státech myslí opak. Zhruba 23 procent dotázaných je pak přesvědčena, že virus byl vyvinut záměrně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V průzkumu odpovídalo celkem 8914 Američanů. Na otázku, odkud se vzal koronavirus, mohli zvolit čtyři nabízené odpovědi. Koronavirus buď vznikl přirozenou cestou, v laboratoři náhodně, v laboratoři záměrně nebo koronavirus ve skutečnosti vůbec neexistuje.

Zhruba 43 procent dotázaných z reprezentativního vzorku odpovědělo, že si myslí, že koronavirus vznikl přirozenou cestou. Ovšem téměř každý třetí (29 procent) uvedl, že virus, který teď sužuje svět, vznikl v laboratoři. Celkem 23 procent Američanů je pak podle průzkumu přesvědčeno, že virus vznikl záměrně.

Pro úplnost dodejme, že jedno procento lidí si myslelo, že koronavirus neexistuje a zbytek si nebyl jistý. Podle Pew Research výzkum koresponduje s tím, jakou mají Američané zkušenost se zavádějícími informacemi během probíhající pandemie. Podle jiného průzkumu téže společnosti se 48 procent Američanů setkalo s informacemi, které byly naprosto vymyšlené.

Koronavirus SARS-CoV-2 nevznikl v laboratoři a má přirozený původ, prokázali vědci

Koronavirus

Původ nového koronaviru patří k těm umírněnějším konspirační teoriím. Pomineme-li teorie o biologické zbrani, řada vědců uvedla, že nemohou vyloučit, že virus vznikl laboratorně. Jeho původ se pak podařilo přesvědčivě dokázat až ve studii z konce března.

Existují však i bláznivější teorie. Jedna z nic dává nemoc covid-19 do souvislosti s budováním 5G mobilních sítí. Ve Velké Británii v obdobném průzkumu plná třetina dotazovaných uvedla, že tuto teorii nemůže vyloučit. Dle Guardianu došlo v uplynulých dnech dokonce k několika žhářským útokům a celkem bylo poničeno přes dvacet stožárů mobilních operátorů.

Anketa

Jak si myslíte, že vznikl nový koronavirus?
Přirozeně
18,9 %
V laboratoři
74,9 %
Nijak, žádný není
2,2 %
Nemám tušení
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11288 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám