Hlavní obsah

Kvůli koronaviru stát nebude omezovat hromadné akce, řekl Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O aktuálním dění kolem koronaviru jednala ve středu ráno Bezpečnostní rada státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání konstatoval, že „není důvod k nějakým zásadním obavám” a že stát nebude omezovat hromadné akce. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) však pořadatelé velké akce budou muset hlásit hygienikům.

Záznam: TK po jednání Bezpečnostní rady státu k vývoji kolem koronaviruVideo: ČTK

 
Článek

Premiér za zásadní označil zajištění respirátorů pro zdravotníky. „Zavedeme centrální nákup a centrální evidenci,“ konstatoval Babiš.

Největším rizikem jsou podle Babiše turisté přijíždějící přes airbnb. „Paní ministryně (Klára) Dostálová bude jednat s cestovkami,” uvedl Babiš.

Podle něj naopak není nutné rušit další hromadné akce. Jediným omezením bude světový pohár v biatlonu, který proběhne bez diváků.

Akce pro více něž 5000 osob by ale měli pořadatelé podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha hlásit hygienické stanici. Ta by měla být informována například o národnostním složení návštěvníků. Jak mají organizátoři například sportovních utkání odhadovat počty návštěvníků, kteří dorazí, a jejich složení, není jasné.

Komunitní šíření koronaviru v ČR  zatím není. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly jsou nejohroženějšími regiony v Evropě Německo, Itálie a Francie. Šíření koronaviru bylo zaznamenáno rovněž ve Švýcarsku.

Ochranné pomůcky docházejí, je třeba rychle jednat, varovala WHO

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému koronaviru už v úterý večer informovalo o tom, že zakazuje od středy vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) hodlá po zákazu vývozu a prodeje respirátorů třídy FFP3 omezit i prodej dezinfekčních prostředků. „Poptávka (po respirátorech, rouškách a dezinfekci) je obrovská po celém světě,“ připustil ministr Vojtěch.

Vojtěch už před jednáním novinářům řekl, že s ministryní financí Alenou Schillerovou (oba za ANO) jednal také o fixaci cen respirátorů a roušek tak, aby se nestaly předmětem černého obchodu.

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) by na nádražích a letištích měl být dostatek dezinfekčních prostředků. Budou rovněž vytipovány vlaky z postižených oblastí, u nichž bude zajištěna zvýšená dezinfekce.

Ministerstvo zakazuje vývoz respirátorů a reguluje jejich prodej

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám