Hlavní obsah

Tisíce rodičů protestují proti otevírání škol

Právo, ČTK, jim

Přes 58 tisíc lidí ke čtvrtečnímu dopoledni podepsalo petici, kterou vyzývají ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby byly školy uzavřeny do konce školního roku. Podle signatářů by se při dřívějším otevření mohla nákaza začít rychle šířit nejen ve školách, ale i v hromadné dopravě či v rodinách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nošení roušek ve školách by podle nich bylo pro děti i učitele nezdravé a vysilující, řekl předseda spolku Fórum rodičů Petr Chaluš. Podle dřívějších informací se počítá s otevřením škol po polovině května.

Text petice si můžete přečíst zde.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Není jasné, jak by děti měly roušky užívat, když mají třikrát denně stravu, kterou jedí v jedné místnosti. Nebo jak by se před nákazou ochránily učitelky vyššího věku se zdravotními problémy, jako je cukrovka, vysoký tlak nebo astma. Nákaza se v uplynulých týdnech vyskytla na kolejích pražských univerzit u sedmi studentů.

Zkoušky mediků?

Přestože se krizový štáb a vláda chystají povolit příští týden vysokým školám osobní konzultace a zkoušení studentů v posledních ročnících, univerzity nehodlají ve velkém této možnosti využívat. Nicméně například v případě mediků by uvolnění mělo pomoci.

„Pro nás by to bylo klíčové u posledních ročníků lékařské fakulty, kde je situace urgentní. Nechceme těmto budoucím absolventům vstup do praxe oddalovat. Zároveň je to fakulta, kde je distanční forma dosti komplikovaná. Ne že by se nedělala, ale osobní konzultace by uvítali,“ řekla Právu Tereza Fojtová, mluvčí Masarykovy univerzity v Brně.

Vedení výuky na dálku se mezi učiteli značně liší, tvrdí průzkum

Koronavirus

„Stále máme postoj velmi opatrný, abychom nezpůsobili něco, co nechceme. Výjimku tvoří lékařská fakulta, kde je tlak uvolnit studenty co nejdřív, aby se mohli zapojit do praxe,“ dodala. O povolení zkoušek a konzultací informoval v Právu šéf epidemiologického štábu Rastislav Maďar. „Pouze skutečně jeden k jednomu, aby si studenti mohli dodělat diplomy. Jde hlavně o končící ročníky,“ řekl.

Návrh vítá Univerzita Karlova v Praze. „Vedení by rozvolnění ve smyslu umožnění individuálních forem výuky a zkoušení, například do kapacity pěti účastníků a při zachování všech platných hygienických pokynů, uvítalo,“ napsala Právu prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková.

Školy by se mohly otevřít v druhé polovině května, uvedl ministr

Koronavirus

Rozvolnění by ale podle ní nenutilo starší akademické pracovníky a studenty s chronickými onemocněními riskovat. „I nadále bychom se snažili zajistit jejich fungování distančně, stejně jako doposud,“ dodala.

Anketa

Souhlasíte s uzavřením škol do konce školního roku?
Ano
64 %
Ne, mohly by se otevřít i dřív.
36 %
Celkem hlasovalo 20285 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám