Hlavní obsah

Tisíce firem už zažádaly o příspěvky na mzdy

Právo, Jakub Svoboda

Zásadní opatření na podporu ekonomiky, po kterém kvůli koronavirové krizi volali hlavně zástupci zaměstnavatelů, se v pondělí rozběhlo. Během prvních pěti hodin poslali firmy a další zaměstnavatelé na Úřad práce ČR (ÚP) čtyři tisíce žádostí. Právu to sdělila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Kristýna Křupková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Žádosti o peníze v rámci kurzarbeitu, který má bránit propouštění, je možné podávat elektronicky na www.uradprace.cz od pondělního poledne. O přesné částky pak mohou zaměstnavatelé začít žádat od středy.

Příspěvky až pro 280 tisíc firem

„Nebude rozhodovat, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Na každého se dostane. Klíčovým bodem je to, aby zaměstnavatelé žádost vyplnili správně, nikoli rychle,“ zdůraznila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Doplnila, že žádost podává firma za všechny.

Kurzarbeitový program Antivirus by se podle Maláčové mohl týkat až 3,1 milionu zaměstnanců (ze zhruba 4,5 milionu evidovaných ČSÚ) a 280 tisíc zaměstnavatelů. Program pokrývá zatím období od 12. března, od vyhlášení nouzového stavu do konce dubna.

O ošetřovné už zažádalo téměř 13 tisíc OSVČ

Koronavirus

Stát bude vyplácet dva druhy příspěvků na mzdy. Uhradí 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě či mzdy pracovníků uzavřených provozů, a to do výše 39 tisíc Kč. Ze 60 procent se pak bude stát podílet na výplatách ve firmách, které omezily výrobu či služby kvůli výpadku pracovníků, surovin a dalších vstupů či kvůli poklesu poptávky. Nejvýš na jednoho zaměstnance pošle 29 tisíc Kč. Podpora se přitom stanoví ze superhrubé mzdy.

Pro přiznání příspěvku na již vyplacené mzdy zaměstnancům musí zaměstnavatel splnit několik podmínek. „V první řadě je nutné, aby zaměstnavatel provedl uzávěrku mezd a evidenci docházky za příslušný kalendářní měsíc, následně v řádném termínu vyplatil zaměstnancům náhrady mezd a odvedl povinné odvody (sociální a zdravotní pojištění),“ uvedlo MPSV v tiskové zprávě.

Kurzarbeit. Německý vynález se šíří Evropou

Ekonomika

Po splnění těchto podmínek zaměstnavatel pošle prostřednictvím webové aplikace Úřadu práce vyúčtování vyplacených náhrad mezd včetně povinných odvodů. „Po obdržení vyúčtování od zaměstnavatele zašle ÚP elektronicky dotaz České správě sociálního zabezpečení, zda zaměstnanci, na které zaměstnavatel nárokuje příspěvek, jsou skutečně zaměstnanci dotyčného zaměstnavatele. Příspěvek bude poskytnut pouze na zaměstnance, u kterých bude kontrolou ověřeno, že jsou zaměstnanci v pracovním poměru u žadatele. Následně ÚP vyplatí příspěvek na bankovní účet zaměstnavatele,“ dodalo MPSV.

Podrobný manuál pro zaměstnavatele k programu Antivirus včetně videa s návodem je na webových stránkách MPSV www.mpsv.cz/antivirus.

Březnové výdaje by mohly podle propočtů MPSV činit 10,9 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám