Hlavní obsah

Téměř stovka uzdravených Jihokorejců má znovu pozitivní testy

Soul

Jižní Korea v pátek zaznamenala 91 případů, kdy se koronavirem nakazili lidé, kteří se z něj již dříve vyléčili. Místní epidemiologové dosud nemají jasno, jak se nemoc covid-19, kterou virus způsobuje, mohla znovu projevit.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Pravděpodobnější je, že se virus v těle lidí reaktivoval, než že by se znovu nakazili,” uvedla šéfka korejského centra pro kontrolu a prevenci nemocí Čong jun-kjong.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pro epidemiology je opětovné nakažení překvapivé. Doteď totiž kalkulovali s tím, že jednou nakažený člověk si proti covid-19 vytvoří imunitu a virem by se tak neměl znovu infikovat. „91 lidí je jen začátek, ta čísla se budou zvyšovat,” mínil profesor infekčních chorob Kim Wu-džu.

Podle pneumologa Jung Ki-Sucka teď existuje mnoho proměnných, jak se pacienti mohli nemocí opětovně nakazit. Nevyloučil ani chybné výsledky testů, které nemusely odhalit, že se v těle pacientů nachází zbytky viru.

Po nákaze koronavirem až dvouletá imunita, myslí si vědci

Koronavirus

V Jižní Koreji je dosud potvrzeno 10 480 případů nákazy koronavirem. Nemoci covid-19 tam podlehlo 211 lidí a 7243 se zotavilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám