Hlavní obsah

Těhotná zdravotní sestra podlehla koronaviru, dítě lékaři zachránili

– Londýn

Vlnu smutku zvedl v Londýně případ těhotné 28leté zdravotní sestry Mary Agyapongové z univerzitní nemocnice Luton a Dunstable. Žena se nakazila novým typem koronaviru a její stav se zhoršoval tak, že lékaři provedli císařský řez, aby zachránili dítě. Přes veškerou snahu matka v neděli zemřela, napsal včera server deníku The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mladá žena odsloužila svou poslední směnu v nemocnici 12. března a nastoupila na mateřskou dovolenou, píše The Guardian. V té době už byla zřejmě infikovaná koronavirem a její stav se rychle horšil. Do nemocnice, kde dříve pracovala, byla přijata 5. dubna.

Lékaři vzhledem k jejímu neustále se horšícímu stavu rozhodli, že provedou císařský řez, aby zachránili ještě nenarozené dítě. Na svět přišla 7. dubna dívenka, která dostala jméno Mary. Novorozenec je podle lékařů v pořádku. Matka dívenky podlehla nákaze koronavirem v neděli 12. dubna, píše The Guardian.

Nemocnice tvrdí, že se Agyapongová nemohla nakazit během práce, protože podle jejího vyjádření nepečovala o nakažené pacienty a poté, co odsloužila svou poslední směnu, nastoupila na mateřskou dovolenou a v nemocnici se už nevyskytovala. Deníku The Sun několik na sobě nezávislých zdrojů potvrdilo, že se zařízení v době, kdy tam Mary pracovala, potýkalo s nedostatkem ochranných oděvů a masek pro personál, který se staral o nakažené. Mluvčí nemocnice ovšem tyto informace odmítl.

Deník The Guardian ale připomíná, že stížnosti zdravotníků na nedostatek ochranných prostředků a to, že i přes tyto obtíže musejí své směny odsloužit, jsou naprosto běžné. Profesní svazy navíc popisují, jak jsou těhotné sestry a zdravotní asistentky nuceny pracovat s pacienty, u nichž se projevila nemoc covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám