Hlavní obsah

Švýcarské zdravotnictví před kolapsem, nakažených raketově přibývá

Švýcarsko

Nákaza novým typem koronaviru ničí Švýcarsko. Země hlásí 9117 potvrzených případů a 122 obětí. Počet úmrtí je tedy téměř na úrovni Německa, ačkoli má země jen desetinu jeho populace, píše server týdeníku Focus.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejhorší situace je v kantonu Tessin, kde je více než 1100 infikovaných a 48 obětí. Epidemii v tomto kantonu má zřejmě na svědomí sousedství se severní Itálií, která patří k nejpostiženějším oblastem v Evropě.

Tamější zdravotnický systém se ocitá před kolapsem. Kapacita lůžek na jednotkách intenzivní péče je téměř vyčerpaná a nedostávají se respirátory. K tomu se přidávají obavy ze ztráty zdravotnického personálu ze zahraničí, pokud dostanou zákaz vycestovat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Všichni víme, že pokud budou počty nakažených přibývat, nemáme dostatek prostředků, abychom nápor zvládli,“ cituje deník Die Welt Thierry Fumeauxe, vedoucího oddělení intenzivní péče v nemocnici v Nyonu u Ženevského jezera.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse, která ve svých analýzách uvádí i míru zasaženosti jednotlivých zemí v přepočtu na množství obyvatel, je na tom nyní Švýcarsko nejhůře hned po Itálii. Na 100 tisíc obyvatel tu připadá 103 infikovaných, ve Španělsku je to například něco přes 70 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Podle Oxfordské univerzity patří ale Švýcarsko také k zemím, které nejvíce testují. Na milion obyvatel tam připadá asi 6000 testů, v Itálii je to 3500 a ve Spojených arabských emirátech přes 12 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám