Hlavní obsah

Pacientovi v kritickém stavu můžou dát lék na ebolu, souhlasilo ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo užití experimentálního léku Remdesivir americké firmy Gilead na nemoc COVID-19. Vyplývá to z dokumentu, který v úterý vyvěsilo na webu. Pro pacienta v kritickém stavu ho žádá Všeobecná fakultní nemocnice, řekla mluvčí zařízení Marie Heřmánková. S použitím přípravku souhlasil i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Foto: Profimedia.cz

Lahvičky s remdesivirem v nemocnici v čínském Wu-chanu, kde přípravek používají k léčbě pacientů nakažených novým koronavirem

Článek

O lék si Česko může požádat výrobce. Ten podle popisu stavu pacienta poté posoudí, jestli ho zařadí do klinické studie a jestli mu lék poskytne.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na úterní tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by pro lék ČR poslala armádní speciál.

Babiš: Všem se omlouváme za nedostatek roušek

Koronavirus

V dokumentu je uvedeno, že "lék je určený pro pacienty v České republice, kteří mají potvrzenou infekci COVID-19, jsou hospitalizovaní a jejich zdravotní stav vyžaduje umělou plicní ventilaci".

V Česku jsou v současné době tři pacienti v kritickém stavu. Jeden muž je ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. "Stav pacienta zůstává nezměněný. Je stále na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN Praha, je ve vážném stavu, připojený na mimotělní membránovou oxygenaci (ECMO), ale stabilizovaný," řekla mluvčí nemocnice.

S distribucí léku souhlasí i SÚKL

SÚKL odeslal v úterý na ministerstvo zdravotnictví ČR odborné stanovisko, kterým doporučuje povolit distribuci, výdej a používání neregistrovaného léčivého přípravku Remdesivir na nemoc COVID-19. Informovala o tom mluvčí ústavu Barbora Peterová.

SÚKL navázal již před časem kontakt se společností Gilead a požádal ji o předložení kompletní farmaceutické dokumentace.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo americké firmy Gilead v Kalifornii

Klinické testy léku remdesivir začaly v USA před několika dny. Lékaři chtějí do testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích. Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března.

Vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech. První byla Jennifer

Koronavirus

„S ohledem na mimořádnou situaci, kdy pro léčbu závažného zdravotního stavu způsobeného onemocněním COVID-19 není možné použít jinou alternativu registrovanými léčivými přípravky, považuje SÚKL za doloženou jak jakost přípravku, tak jeho bezpečnost,” uvedla Peterová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Neregistrovaný léčivý přípravek bude dodáván do lékáren nebo zdravotnických zařízení na základě schválení léčby společností Gilead. Žádost o takovou léčbu pro konkrétního pacienta musí podat lékař příslušného zdravotnického zařízení,” dodala mluvčí SÚKL.

Původně proti ebole

Léčivá látka remdesivir je určena pro pacienty v kritickém stavu (tj. potvrzená infekce SARS-CoV-2, hospitalizace a umělá plicní ventilace). Posuzuje se každý konkrétní případ, uvedla Peterová.

V USA začaly testy léku na koronavirus, který vyvíjel i Čech

Koronavirus

Remdesivir je antivirotikum původně vyvinuté proti virům Ebola a Marburg, účinkuje ale i proti koronavirům. Jak pomáhá proti současnému koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícímu nemoc COVID-19, se zkoumá.

Účinnost léku nebyla dostatečně otestovaná z toho důvodu, že epidemii onemocnění ebola v Kongu se podařilo vymýtit dříve, než mohl být remdesivir nasazen.

Léčba nemoci COVID-19 remdesivirem zabrala u pacienta v USA. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím lepší lék neexistuje. Týmu, který lék vyvíjí, šéfuje Čech Tomáš Cihlář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám