Hlavní obsah

SÚKL varuje před falešnou nadějí: Kmenové buňky na koronavirus fungovat nemusí

Právo, Jan Martinek

Národní centrum tkání a buněk (NCTB) uvedlo, že vyvíjí lék na léčbu pacientů s nemocí Covid-19. Přípravek na bázi kmenových buněk z tkáně pupečníku by podle centra mohl pomoci pacientům se syndromem akutní dechové tísně, jedním z příznaků závažnějšího průběhu koronavirové infekce. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) by si ale lidé neměli dělat plané naděje.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Centrum uvedlo, že je v případě zájmu připraveno dodat dávky léku pacientům.

„SÚKL nemá v současné chvíli k přípravku NCTB, využívajícího dle tvrzení výrobce vlastností mezenchymálních kmenových buněk z tkáně pupečníku, data dokládající zejména bezpečnost a účinnost, abychom se mohli kvalifikovaně vyjádřit, zda jej lze použít v souvislosti s onemocněním Covid-19,“ uvedla pro Právo mluvčí SÚKL Barbora Peterová s tím, že uvedený přípravek dosud nebyl podán jedinému člověku.

Česko zkouší na pacientech další experimentální lék

Koronavirus

Centrum se odkazuje na zkušenosti z Číny, kde přípravek z kmenových buněk některým pacientům s koronavirem údajně pomohl. SÚKL to ale odmítá. „Nelze odkazovat na data s obdobným přípravkem v Číně, neboť u buněčných přípravků je prokazování podobnosti s jiným buněčným přípravkem složitější než u chemických látek,“ upozorňuje Peterová.

ON-LINE: V Česku přibylo dalších sedm mrtvých s koronavirem, nakažených je 3508

Koronavirus

„Data z Číny nevycházejí ze systematického testování, ale spíše z informací o jednotlivém použití. Nelze proto hovořit o prokázání bezpečnosti a účinnosti takové léčby v souvislosti s nemocí Covid-19,“ řekla.

Přehled léků, které by mohly fungovat v boji s Covid-19

Koronavirus

Národní centrum tkání a buněk navíc samo stát požádalo o zrušení povolení k výrobě léčivých přípravků: stalo se tak poté, co kontrola ze strany ústavu v červnu loňského roku odhalila závažné nedostatky ve výrobě i kontrole jakosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám