Hlavní obsah

SÚKL: Léky na krevní tlak nemají na koronavirus vliv

Právo, tin

Pacienti, kteří užívají léky na vysoký krevní tlak, by je neměli vysazovat z obavy, že by mohly zhoršit potenciální nákazu koronavirem. Podle Státního ústavu kontrolu léčiv (SÚKL) na to neexistují žádné vědecké důkazy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

SÚKL zareagoval na spekulace, že by běžné léky na krevní tlak mohly zvyšovat riziko nákazy koronavirem a zhoršit průběh infekce. Naznačoval to článek, který vyšel v odborném zdravotnickém časopise The Lancet a který převzaly některé české servery.

„V současné době neexistují žádné vědecky doložené důkazy prokazující souvislost mezi užíváním látek určených k léčbě hypertenze a průběhem virové infekce Covid-19. Pacienti by proto v takto nastavené léčbě měli pokračovat a neměli by ji bez další konzultace s ošetřujícím lékařem přerušovat,“ uvedla mluvčí ústavu Barbora Peterová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Úvaha v časopise The Lancet vycházela z hypotézy, že léky na krevní tlak mohou v plicích zvyšovat koncentraci proteinu, skrze který koronavirus vstupuje do lidského organismu. Některé studie říkají i opak, tedy že tento protein naopak může koronaviru zabránit člověka napadnout. „I v tomto případě se jedná o nepodložené hypotézy, které je nutno ověřovat,“ uvedla Peterová.

Není to poprvé, co se spekuluje, že některé léky mohou zhoršit průběh koronavirové infekce. Před několika týdny se takto mluvilo například o lécích typu ibuprofen. Před jejich užíváním varovala i Světová zdravotnická organizace (WHO), aby posléze otočila s tím, že škodlivý vliv užívání ibuprofenu na Covid-19 neprokázala žádná věrohodná studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám