Hlavní obsah

Studenti se nákazy nebojí, v nemocnicích jich pomáhají tisíce

Novinky, ČTK, Natálie Lošková, pkv

Vláda vyslala studenty medicíny na pomoc s bojem proti pandemii koronaviru v polovině března. Tou dobou už se však několikátým dnem rozbíhala inciativa studentů samotných, kteří se začali sdružovat na sociálních sítích, aby ve zdravotnických zařízeních pomohli. Přihlášených dobrovolníků je přes pět tisíc.

Studenti medicíny pomáhají v nemocnicíchVideo: Novinky

 
Článek

Aktivně zapojených je momentálně téměř 3000 mediků, kteří pracují v nemocnicích po celé republice. Jejich pomoc využily například Thomayerova nebo Vinohradská nemocnice, liberecká krajská nemocnice nebo brněnská fakultní. Studenti nechodí každý den, v pomoci se střídají.

Jedním z dobrovolníků je i student 4. ročníku všeobecného lékařství Jan Čech, který pracuje na tzv. COVID oddělení Všeobecné fakultní nemocnici (VFN).

„Myslím, že každý v tomto oboru cítí potřebu pomáhat a zrovna toto je forma, kde pomoct můžu. S pozitivními pacienty se dostaneme do kontaktu jen zřídka. Tolik nad tím nepřemýšlíme, když už se člověk rozhodne jít pomáhat, tak s tím musí počítat,“ vysvětlil.

Foto: Natalie Lošková, Novinky

Oddělení pro pacienty s koronavirem v Motole

Dochází pomáhat na oddělení na dvanáctihodinové směny, denní i noční. „V úvodních týdnech probíhalo zaučení do pozic sanitářů, ošetřovatelů. Jsme takovou pomocnou rukou nižší sesterské práce. Je to obrovská zkušenost. Člověk se dostane do praxe, co by jinak při studiu nezažil. Do budoucna to vnímám jako velký profit do života, nejen kvůli práci s covid pozitivními lidmi,“ dodává Čech.

Kromě něj dochází do této nemocnice dalších zhruba 150 mediků. „Moc si toho vážíme. V první fázi jsme je nasadili na Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny – KARIM. Další pomohou na pracovištích, jako jsou II. interní klinika, IV. interní klinika, I. klinika tuberkulózy a respiračních nemocí nebo III. interní klinika,“ vysvětlil ředitel VFN David Feltl.

Podle něj se práce mediků v nemocnici liší podle jejich dosaženého ročníku vzdělání. Zastávají pomocné sesterské práce, tedy zajišťování hygieny, polohování pacientů, roznášení jídla, ale také odběry krve, výtěry či výpomoc na operačních sálech.

 Medici nejen v nemocnicích

Medici nenabízejí svou pomoc pouze do nemocnic. Docházejí také do domovů pro seniory či do domovů sociální péče. Zařazováni mohou ale být i na výpomoc jako sanitáři, na hygienické stanice nebo i do terénu.

Foto: Novinky

Medici v ochranných oblecích připravují vzorky pro testování v odběrovém místě v Holešovicích

Student 3. lékařské fakulty UK Vojtěch Janda například čerpá nové zkušenosti v  odběrovém místě v Holešovicích. „Museli nás poučit o různých pravidlech, jako je používání dezinfekce nebo jak si nandat ochranný obleky, protože to jsme se v rámci praxe neučili. Pod dohledem odborníků máme na starosti odběry a s tím související administrativu,” vysvětluje.

Někteří studenti se zapojili do práce také v pražské záchrance. „Velmi si vážíme pomoci mediků, kteří jsou součástí posádek našich odběrových vozů. Pacientům přímo doma provádějí výtěry a odebírají vzorky pro testování na přítomnost koronaviru. Medici ulevili našemu provozu, jsou šikovní a jsme rádi, že je tady máme,“ říká ředitel pražské Zdravotnické záchranné služby Petr Kolouch.

Reklama

Výběr článků

Načítám