Hlavní obsah

Stojíme v první B linii, líčí strážci na česko-polské hranici

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojíme v první B linii, a proto máme dvojkové respirátory. Trojky mají prvolinioví áčkaři jako zdravotníci nebo hasiči. Hodnotí svoje postavení policisté, vojáci a celníci na česko-polském hraničním přechodu v Královci na Trutnovsku.

Kontroly na přechodu Královec na česko-polské hraniciVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Češi spolu se sousedním stanovištěm Poláků, střeženým policisty a vojáky v balistických přilbách s ostře nabitými samopaly, denně odbaví stovky aut.

Polskému stanovišti dominuje zdravotnický a vojenský stan, vozy záchranky a hasičů. Odbavení aut trvá okolo jedné minuty. Pěší mají smůlu.

„Kontrolujeme, zda řidiči mají všechny předepsané doklady a bezpečný náklad. Pendleři musejí mít potvrzení od polské nebo české firmy. Řidiče bez předepsaných dokladů nepouštíme,“ popsal policista ze sedmičlenné směny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kontroly nedávno zaskočily šoféra z Ukrajiny, jenž vezl vlastní manželku. Ženu musel na hranicích vysadit a nabrat ji cestou zpátky po vyložení nákladu ve vnitrozemí.

Počínaje čtvrteční půlnocí se dosavadní režim na jednom ze tří propustných přechodů v Královéhradeckém kraji radikálně změní. „Poláky, kteří opustí Česko po čtvrteční půlnoci, čeká čtrnáctidenní karanténa. Čechy jedoucí z Polska pustíme. Dovozu zboží se opatření netýká,“ přiblížil polský policista.

Regule polské vlády zaskočily rehabilitační středisko Rehamedica z nedalekého Žacléře, kde pracuje okolo dvanácti ošetřovatelek z polského příhraničí. Zdravotníci se starají v bývalé žacléřské nemocnici o šedesátku pacientů vesměs v důchodovém věku. Lidi, často s pohybovými potížemi, nelze podle ředitelky Rehamedici Evy Mílové nikam přesunout.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Přechodem v Královci leckdy za půl hodiny projede sedmdesát aut v jednom směru.

„Místa pro ně nikde jinde nejsou. Musíme se přizpůsobit situaci. Některé z polských zaměstnankyň, i když mají rodiny, se tady po nezbytně nutnou dobu rozhodly zůstat, a vyčkají, co bude dál. Nastoupit na uvolněná místa, bude muset provozní personál, nejspíše uklízečky a dobrovolníci. Psali jsme premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby toto opatření polské strany, pokud to lze z Česka ovlivnit, neplatilo pro zdravotníky,“ říká Mílová.

Podobné opatření pro pendlery totiž zavedlo i Česko. Ti, co vyjíždí do Německa či Rakouska musí v zemi zůstat 21 dní a po návratu musí do karantény. Po konzultaci s Německem se opatření nevztahuje na pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách.

Pendleři ve zdravotnictví dostali výjimku, mohou dojíždět libovolně

Koronavirus

Dovozu zboží se přísné regule Poláků nedotknout. Tranzit včetně omezeného počtu kamionů vybavených povolenkou královéhradeckého Krajského úřadu fungovat nepřestane.

„Tranzitní dopravu směrem na Rakousko pouštíme. Vozy směřující na východ vracíme, beztak by je vrátili Slováci,“ podotkl policista. Kontroly na jinak nehlídaném přechodu přinesly snad jedno pozitivum. Výrazně ubylo kamionů, jejichž řidiči Královec zneužívali, aniž měli pro průjezd povolení. Obce na kamionům nepřizpůsobené okresce z Královce do Trutnova, kudy nezřídka projely stovky těžkých náklaďáků denně, si oddychly.

Reklama

Výběr článků

Načítám