Hlavní obsah

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, ren, jas

Vláda od úterního večera zakazuje všechny sportovní, kulturní, náboženské i umělecké akce s účastí nad 100 osob. Zároveň uzavřela základní a střední školy a zavřené budou i univerzity. Zatím není jasné, na jak dlouho. V úterý dopoledne o tom na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Záznam: Mimořádná TK po jednání Bezpečnostní rady státuVideo: Novinky

 
Článek

„Vzhledem k vývoji epidemie v Evropě jsme se rozhodli k dalším mimořádným opatřením. S účinností od 10. března od 18 hodin se zakazují divadelní, hudební, filmová představení a sportovní, náboženské akce a umělecká představení přesahující účast 100 osob,” prohlásil na tiskové konferenci Babiš.

Opatření se dotkne pouze jednorázových akcí. Soudů, orgánů státní správy či Sněmovny se opatření nedotkne.

„Zakazuje se osobní přítomnost žáků na základních, středních školách, odborných učilištích a univerzitách,“ pokračoval dále Babiš. Na mateřské školy se opatření nevztahuje.

Některé vysoké školy už výuku přerušily.

Tisíce studentů zůstanou doma. ČVUT a VŠE kvůli koronaviru přerušily výuku

Koronavirus
Chceme, aby lidi chodili do práce, aby ekonomika šlapala
Andrej Babiš

„Chceme, aby lidi chodili do práce, aby ekonomika šlapala,“ konstatoval Babiš. Na dotaz, jak mají fungovat rodiče menších dětí, uvedl, že mají chodit do práce a následně být s potomky doma. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) následně doplnil, že rodiče si mohou vzít ošetřovné. „Věřím, že takových případů bude málo,” dodal.

„Dnes tato dvě mimořádná opatření vydám. Týká se to hromadných akcí a škol. Epidemiologická situace se nevyvíjí dobře. Nejsme v tomto směru úplně ojedinělí. Slováci a Izrael šli podobnou cestou. Je dobré jít touto cestou v počátku, a ne ex post jako v Itálii,“ doplnil Vojtěch.

Při porušení všech vydaných mimořádných opatření podle ministra navíc hrozí pokuta až tři miliony korun.

V karanténě je i primář Klatovské nemocnice

Koronavirus

„V tuto chvíli je to na dobu neurčitou. Pokud nastane situace, že epidemie bude na ústupu, tak opatření zrušíme,“ doplnil dále ministr Vojtěch.

„Zapojit se musí každý, je to odpovědnost každého z nás,“ dodal ministr.

Lavinovité šíření už nelze zastavit

„Musíme epidemii rozložit tak, abychom měli kapacitu zdravotnických zařízení,“ doplnil k opatřením náměstek Roman Prymula s poukazem na situaci v dalších zemích.

„Proto jsme se rozhodli pro zásadně restriktivní opatření,“ dodal s tím, že „lavinovité šíření už nejde zastavit“ a systém by nestihl a neměl kapacity pacienty léčit.

Počet laboratoří, kde bude možné testovat na koronavirus, se rozšíří, vláda momentálně jedná zhruba se stovkou laboratoří. Rovněž plánuje nakoupit zhruba 100 tisíc testů.

Česko eviduje už čtyři desítky nakažených, dva nové případy oznámil v úterý ráno ministr zdravotnictví Vojtěch.

Česko má další tři případy lidí s koronavirem

Koronavirus

Taxikář pracoval tři dny s potížemi

Prymula v pondělí večer v České televizi oznámil nákazu pražského taxikáře, u kterého nebyl jasný zdroj infekce. Řekl, že jde o zlomový případ, kdy se nákaza zřejmě začíná šířit v komunitě. Podle něj je čas vážně uvažovat o rušení veřejných akcí.

„Pracoval s těmi potížemi tři dny,” dovysvětlil v úterý ministr zdravotnictví a dodal, že se hygiena snaží dohledat všechny, kteří s ním za tu dobu přišli do kontaktu.

Itálie v karanténě: Lidé vzali obchody útokem, nakupují jako za války

Koronavirus

Kvůli koronaviru platí v Česku od úterka zákaz návštěv v lůžkových odděleních nemocnic a domovech pro seniory s výjimkou oddělení pro děti či rodičky. Zákaz se netýká také hospiců. Pokračují kontroly na deseti hraničních přechodech na jihu a západě země, při nichž hasiči namátkově měří teplotu řidičům a cestujícím.

Anketa

Souhlasíte se zákazem větších sportovních, kulturních, náboženských či uměleckých akcí kvůli koronaviru?
Ano
78,5 %
Ne
19 %
Nemám jasný názor
2,5 %
Celkem hlasovalo 27978 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám