Hlavní obsah

Španělsko chystá kvůli koronaviru zákaz vycházení

Madrid
Aktualizováno

Situace kolem šíření nového typu koronaviru se ve Španělsku dramatizuje. Země ohlásila v sobotu 1500 nových případů nákazy. Tamější vláda se proto podle místních médií chystá drasticky omezit pohyb obyvatel. Od pondělí by měla vláda vyhlásit zakázat vycházení. Povoleno bude vycházet jen do práce, na nezbytné nákupy nebo do nemocnice.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Snímek z Madridu

Článek

Nová opatření jsou na místě. Španělsko je po Itálii druhou nejvíce zasaženou zemí epidemií koronaviru SARS-CoV-2 v Evropě. V zemi je téměř šest tisíc nakažených a obětí je už 136.

Zákaz vycházení bude součástí nouzového stavu vyhlášeného na dva týdny a má pomoci bránit šíření koronaviru. Omezení pohybu má začít platit od pondělí, aby se lidé stihli vrátit domů, napsal deník El País.

Až na obchody s potravinami a základním zbožím hodlá navíc vláda nechat zavřít všechny instituce. Otevřeny by mohly zůstat lékárny, benzinové pumpy a tabákové kiosky.

Přijatá opatření se budou přirozeně vztahovat i na zahraničí turisty, kteří mohou ve Španělsku zůstávat, upozornil server The Daily Mail. Zahraniční občané by se měli zdržovat v hotelích a dalších ubytovacích kapacitách a vycházet jen kvůli nákupu potravin v přilehlých obchodech.

Nejhůře je v Madridu

Oblastí nejvíce zasaženou koronavirem je Madrid s okolím, kde je asi 3000 nemocných. Od neděle tam mají být zavřeny všechny obchody kromě těch, které prodávají základní zboží.

Starosta jihošpanělské Sevilly se rozhodl kvůli koronaviru zrušit velikonoční procesí. „Musím oznámit nejtěžší rozhodnutí, jaké jsem byl ve svém pětiletém působení ve funkci starosty nucen učinit. Totiž zrušit velikonoční procesí 2020,” uvedl starosta Juan Espadas Cejas.

Mám koronavirus, kašlal mladík na strážníky v Pardubicích

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám