Hlavní obsah

Snoubenci nemusí mít při svatbě roušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snoubenci, kteří se rozhodnout uspořádat od 20. dubna svatbu, nemusí mít během obřadu roušku. Sdělilo to ministerstvo vnitra. Svatby se od příštího týdne mohou konat jen za účasti maximálně deseti lidí. Do toho se započítává i oddávající a matrikář, upřesnil resort.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Svatba v rouškách a s dodržením odstupu. Tak to v Česku snoubence nečeká. Roušku mít nemusejí. Snímek je z obřadu v Římě.

Článek

„Snoubenci v průběhu obřadu nejsou povinni nosit ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének," píše se v dokumentu. Stejné podmínky platí také pro vstup do registrovaného partnerství.

Počet účastníků obřadu se však musí vejít do čísla deset. Pokud si tedy snoubenci pozvou i fotografa, mohou být na svatbě už jen tři hosté. Účastníci navíc musí dodržet hygienické podmínky. Přítomní musí dodržovat odstup nejméně dva metry, výjimku mají jen snoubenci a členové jedné domácnosti. Dezinfikovat se také musejí ruce podané ke gratulaci a také všechny pomůcky použité při obřadu.

Psací potřeby i stůl, na němž docházelo k podpisu potřebných dokumentů, případně další potřeby užité při obřadu, je nutno po každém obřadu vydezinfikovat.

Pro každého účastníka obřadu, který se podepisuje, by měl také úřad zajistit vlastní pero. „Psací potřeby i stůl, na němž docházelo k podpisu potřebných dokumentů, případně další potřeby užité při obřadu, je nutno po každém obřadu vydezinfikovat. Doporučujeme, aby přinejmenším matrikářka měla při obřadu a všech úkonech s ním spojených gumové rukavice," uvedlo ministerstvo vnitra. Písemná dokumentace se podle pokynu dezinfikovat nebude.

Ministerstvo vnitra také doporučilo, aby se obřady za pěkného počasí konaly venku, pokud je možné zajistit, aby se tam neshromažďovali jiní lidé než svatebčané. „Vnitřní prostory, kde se svatby konají, je vhodné co nejvíce větrat. Povrchy, jichž se osoby zúčastněné při obřadu dotýkaly, se musí po každém obřadu vydezinfikovat," píše se v pokynu.

Malé svatby se organizátorům nevyplatí

Ve volnějším režimu budou zřejmě svatby povoleny v červnu, záleží na vývoji situace.

Svatební agentury nepředpokládají, že se lidé začnou nějak hromadně brát a dohánět, co v uplynulých týdnech nestihli. Spíš počkají na další rozvolnění pravidel, až bude moci být na svatbě více lidí.

Láska za časů koronaviru: Ano v rouškách, líbánky v karanténě

Koronavirus

„Slyšela jsem od klientů, kteří u nás mají dílčí služby, že svatební lokality a restaurace takové svatby nechtějí pořádat, protože se jim to zkrátka nevyplatí," uvedla za Svatební agenturu K Kateřina Drastich Pavelková k omezení svatebních hostů na 10 lidí.

Svatby byly v době přísných mimořádných opatření zakázány, z větších akcí měly povolení pouze pohřby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám