Hlavní obsah

Slovensko zmírňuje opatření, některé obchody mohou otevřít

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovensko umožní od pondělí otevřít některé prodejny a služby, které byly uzavřeny kvůli koronaviru. Premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) v sobotu informoval, že v prodejnách dojde k výraznému zpřísnění hygienických opatření.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

V neděli budou všechny prodejny, včetně potravin a drogerií, uzavřeny kvůli nutné dezinfekci. Od pondělí mohou kromě potravin, drogerií a lékáren otevřít i další prodejny a služby. Ne však ty, které se nachází ve velkých nákupních střediscích.

„Za výrazně zpřísněných hygienických podmínek jsme se rozhodli otevřít oční optiky, leasingové služby, stanice technické a emisní kontroly, servisy výpočetní a telekomunikační techniky, služby advokátů a notářů, klíčových služeb, metrový textil, prodejny a servis kol, zahradnictví, stavebniny, instalační a elektroinstalační materiál, barvy-laky a galanterie,“ upřesnil Matovič. To by podle premiéra mělo umožnit, aby ekonomika začala postupně fungovat.

V boji s koronavirem padlo už 44 italských lékařů

Koronavirus

Od pondělí platí opatření, že zákazníci budou muset vstupovat do prodejen s rouškou na tváři, obchod musí při vstupu zabezpečit povinnou dezinfekci rukou a rukavice.

„Prodejny budou musí zabezpečit odstup dva metry v řadách u pokladen. Počet nakupujících v jedné chvíli nesmí překročit jednoho nakupujícího na 25 metrů čtverečních na plochu obchodu,“ uvedl Matovič.

Nákaza virem SARS-CoV-2 byla na Slovensku laboratorně potvrzena u 292 pacientů. Nikdo z nemocných zatím chorobě Covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, nepodlehl.

Reklama

Výběr článků

Načítám