Hlavní obsah

Slovensko uzavřelo hranice pro kamiony

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenská republika v pátek uzavřela hraniční přechody pro nákladní dopravu nad 7,5 tuny s Českou republikou, Polskem, Maďarskem a Rakouskem. Podle slovenského policejního prezidia výjimka platí pouze pro přepravu zvířat, pro zboží podléhající zkáze a pro vozidla, které mají vykládku na území SR.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dvacetikilometrová kolona kamionů před hraničním přechodem s Slovenskem Lanžhot - Brodské na dálnici D2.

Článek

Slovensko tak reagovalo na hromadění se kamionů na svých silnicích, dálnicích a na hraničních přechodech. Důvodem je pomalé odbavování kamionů na maďarské straně. Maďarsko totiž zavedlo přísná opatření kvůli šíření koronaviru.

Budapešť ve čtvrtek zpomalila odbavování kamionů rovněž kvůli výpadku systému v Rumunsku a Maďarsko se obávalo hromadění kamionů na svém území. V pátek dopoledne zase došlo k výpadku elektřiny na slovensko-maďarském hraničním přechodu Šahy-Parassapuszta a odbavování kamionů se zde na několik hodin zcela zastavilo.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kamiony se tak hromadily na slovenské dálnici D1 a na dálnici D2, kde zablokovaly pravý jízdní pruh a docházelo zde ke kolizním situacím. K těm docházelo také na hraničních přechodech.

„Kolony způsobilo zdlouhavé odbavování kamionů i osobní dopravy ze strany maďarských úřadů. Zmíněné opatření jsme přijali s cílem předejít dopravním kolizím hlavně v okolí hraničních přechodů,“ řekla agentuře SITA mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Bárdyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám