Hlavní obsah

Slovenská vláda poskytne první pomoc ekonomice: nahradí až 80 procent mzdy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Na Slovensku proplatí stát 80 procent mzdy zaměstnance v těch firmách, jejichž provoz byl povinně uzavřen z důvodu mimořádné situace kolem koronaviru. Balíček opatření nazvala vláda Igora Matoviče První pomoc zaměstnancům, firmám a samostatně výdělečně činným osobám.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Igor Matovič

Článek

Příspěvky pro živnostníky a zaměstnance ve firmách, které zaznamenaly pokles tržeb, se budou odvíjet od toho, jak výrazně byly zasažené poklesem tržeb.

„Při poklesu tržeb o více než 20 procent stát přispěje na plat zaměstnance nebo živnostníkovi 180 eur. Při poklesu tržeb víc než 40 procent přispěje stát zaměstnanci nebo živnostníkovi 300 eur, při poklesu přes 60 procent stát přispěje 420 eur a při poklesu tržeb o víc než 80 procent stát přispěje 540 eur,“ uvedl premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) na nedělní tiskové konferenci.

Slovensko zmírňuje opatření, některé obchody mohou otevřít

Koronavirus

Dalším opatřením je, že stát bude garantovat měsíčně poskytnutí bankovních záruk ve výši 500 milionů eur pro banky, aby byly schopné refinancovat podnikatele, živnostníky a firmy.

„Aby dokázali financovat své potřeby, poskytneme bankovní záruky s tím, že banky budou následně tyto peníze posouvat směrem k podnikatelům, měsíčně půl miliardy eur za velmi výhodných podmínek,“ zdůraznil předseda vlády.

Na Slovensku je v karanténě jedna romská osada

Koronavirus

Půlka mzdy pro rodiče

Pro zaměstnance v karanténě a rodiče, kteří hlídají děti, které nemohou být ve školách, bude po celou dobu hrazeno 55 procent jejich hrubé mzdy.

„Dalším opatřením je odklad plateb odvodů pro zaměstnavatele při poklesu tržeb o více než 40 procent. To bude v případě dubna. V případě března to bude o víc než 20 procent,“ dodal Matovič. Dojde k odkladu záloh při dani z příjmu při poklesu tržeb za duben o víc než 40 procent, v případě března o víc než 20 procent.

„Umožníme započítat si dosud neuplatněné ztráty z podnikání od roku 2014,“ zdůraznil premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám