Hlavní obsah

Příčinu smrti sestry z Thomayerovy nemocnice určí až pitva

• Aktualizováno

Příčina úmrtí zdravotní sestry z Thomayerovy nemocnice v pražské Krči pozitivně testované na koronavirus zůstává nejasná a objasnit by ji měla až pitva. Žena, která se nakazila od pacienta, jemuž byl ve velmi vážném stavu podán experimentální lék Remdesivir, ještě den před smrtí upozorňovala na nedostatek ochranných prostředků, s nímž se na pracovišti potýkala.

Foto: Novinky

Thomayerova nemocnice

Článek

Nejasnostem kolem úmrtí nahrává skutečnost, že k rodinnému domu v Říčanech, kde žena zemřela, se v neděli vedle zdravotníků a pohřební služby sjelo i několik policejních vozů.

Policie v pondělí uvedla, že úmrtí ženy prověřuje. „Nic nenasvědčuje tomu, že by byl spáchán násilný trestný čin nebo že by žena spáchala sebevraždu. Případ kriminalisté šetří jako náhlé úmrtí,“ řekl Novinkám mluvčí policie Zdeněk Chalupa.

Server Idnes.cz v pondělí uvedl, že šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula vyloučil, že by žena zemřela na následky nákazy koronavirem. Tuto informaci následně ministerstvo popřelo. „V tuto chvíli jsou okolnosti úmrtí šetřeny a do té doby se nelze jakkoliv vyjadřovat k její příčině. S ohledem na přání rodiny není v tuto chvíli možné zveřejňovat více informací,“ citovalo ministerstvo Prymulu.

Nakazila se od pacienta

Podle informací serveru SeznamZprávy pracovala žena (ročník 1972) jako sestra na plicním oddělení, kam byl taxikář přijat s počínajícím zápalem plic. Podle Thomayerovy nemocnice šlo o „velice obézního a polymorbidního pacienta s bronchiálním astmatem”.

Později byl u něho diagnostikován koronavirus a v kritickém stavu skončil ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN), kde si k jeho léčbě lékaři vyžádali experimentální lék Remdesivir.

Zemřela nakažená zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice

Koronavirus

„Je pravda, že některé sestry se nakazily mimo nemocnici a některé od pacienta, což byl bohužel případ této zdravotní sestry,“ citoval server ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

V Thomayerově nemocnici se koronavirem nakazilo několik sester z plicního oddělení a z oddělení následné péče. Ministr Vojtěch dříve tvrdil, že na oddělení nemoc patrně zavlekl personál.

Plášť, brýle a ústenka na 12 hodin

Jak upozornil server Blesk.cz, žena ještě v sobotu na Facebooku poukazovala na nedostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky pečující o nakažené pacienty.

„Jeden plášť, brýle a ústenka na 12hodinovou směnu fakt k takovému pacientovi (nakaženému koronavirem - pozn. red.) nestačí. To se můžu svlékat, jak chci, a je mi to stejně prd platné,“ citoval server její příspěvek.

V pražské LDN má koronavirus již většina pacientů. Nákazu tam podle Vojtěcha nejspíš zavlekl personál

Koronavirus

Nemocnice pochybení personálu odmítla. K úmrtí sestry s odkazem na rodinu nebude poskytovat žádné bližší informace. Server tvrdí, že koronavirus nebyl bezprostřední příčinou úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám