Hlavní obsah

Francie pacienty do Brna nepošle, situaci už zvládá lépe

Brno
Aktualizováno

Šestice pacientů z Francie nakažených koronavirem SARS-CoV-2, kteří měli v pondělí dorazit do Fakultní nemocnice Brno, nakonec nedorazí. Oznámil to premiér Andrej Babiš.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Pacient na ventilátoru

Článek

Francie lépe zvládá situaci, pacienty s koronavirem do ČR nepošle, řekl Babiš. Francouzský premiér Edouard Philippe Babišovi poděkoval, že Česko vyslyšelo jeho žádost.

Pacienty z Francie s nemocí Covid-19, kteří jsou ve vážném stavu a musí být napojeni na umělou plicní ventilaci, měl do Brna přepravit francouzský letecký speciál, v Brně měl přistát v pondělí odpoledne.

Česká republika chtěla tímto krokem pomoci Francii zvládat situaci. „Je to solidární krok. Nechceme směrem k Evropské unii jenom natahovat ruku, ale zejména i aktivně pomáhat,“ řekl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Česko přijme pacienty s koronavirem z Francie, oznámil Babiš

Domácí

Francie eviduje přes 70 tisíc nakažených a kolem osmi tisíc mrtvých s koronavirem, umírají tam stovky lidí denně. Podobnou pomoc Francouzům už v minulosti nabídlo Německo.

O přijetí pacientů z Francie informoval v neděli premiér Andrej Babiš. Francie podle něj požádala jako první ze zemí, které se potýkají s vážnějšími problémy ohledně koronavirové nákazy. Celkem Česko nabídlo 14 míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám