Hlavní obsah

Rychlotesty z Číny lze použít až po několika dnech od nákazy

– Ostrava • Aktualizováno

Moravskoslezští hygienici jsou skeptičtí k používání rychlotestů dovezených z Číny při odhalování nákazy koronavirem. Podle krajské hygieničky Pavly Svrčinové se jejich chybovost pohybovala kolem 80 procent. Podle manuálu Státního zdravotního ústavu testy navíc odhalí pouze protilátky, a to až 5 dní po prvních příznacích.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„My jsme si je ověřili v sobotu ve Fakultní nemocnici Ostrava, bohužel ta chybovost byla poměrně velká, takže my teď čekáme na výsledky dalšího testování v rámci celé republiky a zvažujeme, že je zařadíme až na konci té karantény u lidí, kteří jenom byli v karanténě, nebyli nikdy pozitivně testováni, protože nám to pracuje s protilátkami,” uvedla Svrčinová.

Doplnila, že testy vykazovaly nejen falešně negativní výsledky, ale i falešně pozitivní.

„Ten test je orientační, nikdo neříkal, že je to diagnostický test, proto se v případě pozitivity dělá PCR test. 80procentní chybovost ale není pravda, ale to, že je tam minimálně 20 až 30 procent chybovost, to se vědělo, takhle to fungovalo i v Číně. Jiné rychlé testy, ale nejsou,” řekl Novinkám náměstek zdravotnictví Roman Prymula.

"Testy v určité fázi vykážou pozitivitu, reagují ale až od nějakého pátého dne. Lidé by tam měli chodit, až když už mají klinické příznaky," doplnil Prymula.

Reagoval tak na slova hygieniků o tom, že chybovost rychlotestů je až 80 procent.

Jeden test vychází podle ministerstva vnitra na 180 korun. Celkově tak Česko za 300 tisíc rychlotestů zaplatilo 54 milionů korun.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Testovali jsme ty, kteří vyhledali odběrové místo. Naštěstí jsme byli tak prozíraví, že okamžitě se odebíraly i vzorky na klasické vyšetření, a to nám právě prokázalo tu chybovost testů,” řekla Svrčinová. I v případě využití testů u pacientů v končící karanténě si hygienici nejprve budou chtít prověřit jejich spolehlivost.

Rychlotesty přivezl ve středu nad ránem vojenský speciál z čínského Šen-čenu, na palubě měl 150 tisíc kusů. Na letišti v Praze ve Kbelích na zásilku čekali ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Do Česka dorazilo letadlo z Číny s rychlotesty na koronavirus

Koronavirus

Testy jsou určeny pro rychlé zjištění, zda lidé s podezřením na nákazu koronavirem jsou skutečně infikováni. Podle Vojtěcha jsou výsledky k dispozici za zhruba 20 až 25 minut. Nezjišťují přímo přítomnost viru, ale přítomnost protilátek v krvi.

Hejtman: Jako rozdělovací test to použít nejde

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) připomněl, že kraj už od počátku počítal spíše s využitím testů u lidí v karanténě.

„Už od začátku jsme nějaká podezření měli a myslím si, že se potvrzuje, že to rozhodnutí bylo správné. Pak přišlo rozhodnutí to použít jako rozdělovací test a ukázalo se, že to nelze,” podotkl Vondrák.

Šéf krizového štábu Roman Prymula po dovozu rychlotestů upozornil, že se mají používat pouze u lidí, kteří mají příznaky nemoci.

Dále se tak kraj bude spoléhat na testování v laboratořích. Aktuálně zvládnou zhruba 900 vzorků denně, což je podle Svrčinové za současného stavu dostačující a testování je plynulé.

Roušková neschopnost vlády už vytáčí i moravskoslezského hejtmana za ANO

Koronavirus

Do testování by se mohla zapojit ještě další laboratoř, která nyní čeká na potřebný přístroj. Pokud se vše podaří, mohla by v budoucnu být testovací kapacita laboratoří v regionu zhruba dvojnásobná proti stávajícímu stavu. Podle hejtmana kraj ale potřebuje rovněž testovací sady, které jsou žádaným zbožím.

Reklama

Výběr článků

Načítám