Hlavní obsah

Rusko vysílá do Itálie stovku armádních lékařů a virologů. Přibylo tam mrtvých

Moskva/Havana/Řím
Aktualizováno

Rusko posílá do Itálie stovku vojenských epidemiologů a virologů, uvedlo v neděli ruské ministerstvo obrany. Dopraví je tam devět nákladních letadel Il-76, tři už odletěla, uvedla agentura TASS. V Itálii překročil počet obětí nákazy novým typem koronaviru pět tisíc. Za poslední den se počet mrtvých zvýšil o 651 na 5476, uvedl v neděli šéf Civilní ochrany Angelo Borrelli.

Foto: Alexei Yereshko, ČTK/AP

Iljušiny Il-76 s pomocí pro Itálii

Článek

Počet obětí za den je nižší než v sobotu, kdy jich bylo 793. Ani počet potvrzených případů nestoupl tak výrazně. Zvýšil se o 3957 na 46 638. O den dřív přibylo 4821 nakažených. Počet vyléčených stoupl o 952 na 7024, dodal Borrelli.

V neděli byla v Lombardii zpřísněna opatření, uzavřely se podniky, které nejsou klíčové a lidé mohou ven pouze do práce, za lékařem, nebo v případě naprosto urgentních záležitostí. Nesmí venku ani sportovat. Cílem je zamezit tomu, aby Italové po uzavření továren nedojížděli na jih země.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Mimořádný komisař pro nouzový stav kvůli koronaviru Domenico Arcuri slíbil, že „v pondělí nebo nejpozději v úterý budou k dispozici roušky a masky pro lékaře, zdravotníky a nemocné. Od dalšího týdne by měli ochranné pomůcky dostávat všichni Italové.

 Pomoc z Ruska

„Skupina asi sto lidí je připravena odletět. Zahrnuje přední specialisty ruského ministerstva obrany v oblasti virologie a epidemiologie, kteří mají velké mezinárodní zkušenosti s bojem proti epidemiím,“ oznámil ministerstvo. Naloženo bylo moderní diagnostické vybavení a zařízení pro dezinfekci exteriérů na vozidlech kamaz.

Foto: Alexei Yereshko, ČTK/AP

Vojenský Kamaz najíždí do transportního Iljušinu Il-76, který odlétá pomoci do Itálie.

Stroje přistávají na vojenském letiště Pratica di Mare, to leží 30 km jižně od Říma. Rusové pak mají namířeno do Lombardie na severu Itálie, která je s více než třemi tisíci obětmi nejhůře zasaženou oblastí země.

V sobotu ruský prezident Vladimir Putin potvrdil v rozhovoru italskému premiérovi Giuseppe Contemu, že jeho země je připravena poskytnout humanitární pomoc. Rusko patří s dosavadní jednou obětí koronaviru a 367 nakaženými mezi země s nejnižší smrtností na Covid-19 v přepočtu na počet obyvatel.

Do Itálie míří také 52 kubánských lékařů, kteří už bojovali s cholerou na Haiti a s ebolou v západní Africe.

Itálie je nejvíce postiženou zemí, počet obětí je už vyšší než v Číně. Ta sice eviduje přes 81 tisíc nakažených, zatímco Itálie podle sobotních údajů má asi 53 tisíc, ovšem v Itálii zemřelo už 4825 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám