Hlavní obsah

Rusko uzavírá hranice

Moskva

Ruská vláda oznámila, že od středy 18. března až do 1. května zakazuje do země vstup občanům jiných států i lidem bez státní příslušnosti. Uvedla to na svých internetových stránkách, napsala agentura TASS. Rozhodnutí padlo poté, co ruský premiér Michail Mišustin hovořil s předsedy vlád Společenství nezávislých států (SNS) sdružující bývalé sovětské republiky.

Foto: Victor Berezkin, ČTK/AP

Žena s rouškou v moskevském metru

Článek

„Michail Mišustin informoval šéfy vlády, že z důvodů zajištění bezpečnosti země, ochrany zdraví veřejnosti a v souladu s ruským zákonem zakazujícím šíření koronaviru a mezinárodním dohodám se Ruská federace rozhodla od 18. března do 1. května dočasně omezit vstup cizincům a lidem bez státní příslušnosti do Ruské federace,“ uvedla vláda.

Islámský stát kvůli koronaviru zakázal džihádistům cesty do Evropy

Koronavirus

V prohlášení se zmiňuje, že omezení se netýká zaměstnanců ambasád a konzulátů, řidičů mezinárodní dopravy, členů oficiálních delegací a lidí s vízy udělenými kvůli pohřbu příbuzných, osob s trvalým pobytem v Rusku a lidí v tranzitech letišť.

Rusko už před tím uzavřelo hranici s Běloruskem pro osobní dopravu. Oznámil to premiér Michail Mišustin na poradě s místopředsedy vlády o opatřeních proti šíření koronaviru.

Itálie hlásí už 2158 mrtvých s koronavirem. Chybějí lůžka, sestry jsou vyčerpané

Koronavirus

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že jej ruské rozhodnutí o uzavření hranic překvapilo. Znamená to podle něj, že v celém Rusku „naplno řádí” koronavirus, zatímco v Bělorusku zůstává situace relativně klidná.

Rusko už o víkendu uzavřelo hranice s Polskem a Norskem. Už minulý týden rušilo lety.

Opatření v Latinské Americe

K uzavírání hranic sáhla i řada evropských zemí včetně ČR. Mnohé také zavedly výjimečný stav. Podobná opatření zavádějí i latinskoamerické země. Venezuela vyhlásila kvůli novému koronaviru karanténu v sedmi svých státech, omezení pohybu v celé zemi vyhlásil ode dneška také Ekvádor či Peru, kde je 71 nakažených. Peru zároveň na dva týdny uzavřelo hranice.

V Německu přibylo za den tisíc nakažených. V zemi se zavírají obchody

Koronavirus

Hranice kvůli koronaviru uzavřel také Honduras a ve středu se ke stejnému kroku chystá Chile, poté, co se v zemi počet nakažených za 24 hodin více než zdvojnásobil ze 75 na 155. Už o víkendu uzavřela své hranice Kolumbie, která hlásí zatím 45 případů nákazy koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám