Hlavní obsah

Rozhodujeme jako na válečné frontě. Staří mají smůlu, popisuje lékař situaci v Itálii

Itálie

Je to, jako bychom byli lékaři na frontě během války. Těmito slovy popsal doktor Christian Salaroli z nemocnice papeže Jana XXIII. v Bergamu situaci zdravotníků na severu Itálie při koronavirové epidemii. Lékaři nemají šanci se plnohodnotně postarat o všechny nakažené. Přednost mají mladší lidé oproti starším pacientům s velkými komplikacemi, řekl v rozhovoru pro deník Corriere della Sera.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Lékaři v jednom z provizorních míst na severu Itálie, kde se starají o nakažené.

Článek

„Není to jen pracovní zátěž, ale především emoční, která je devastující,“ řekl Salaroli. Vzhledem k počtu nakažených a těch, kteří se nacházejí v kritickém stavu, počtu plicních ventilátorů či lůžek na JIP není podle jeho slov v lidských silách se o všechny plnohodnotně postarat.

Oteplení nepomůže, nákaza koronavirem bude kulminovat v létě, tvrdí američtí vědci

Koronavirus

Zdravotníci se podle něj musejí rozhodovat, koho zachrání a o čí život se už bojovat nebude. „Nejsme v situaci, kdy můžeme dělat zázraky. Taková je realita,“ řekl. Žádné písemné nařízení, kdo a jak bude zachráněn, neexistuje. Při rozhodování hraje roli věk nakaženého a jeho další zdravotní vyhlídky.

Jak se vyhnout nákaze, radí ministerstvo v novém videu

Koronavirus

„Pokud je nakaženému mezi 80 a 95 lety a má vážné respirační problémy, s největší pravděpodobností se v dalším boji o jeho život nebude pokračovat. Pokud mu začínají selhávat více než tři životně důležité orgány, je to stoprocentní úmrtnost,“ říká Salaroli. A lékař se dostane do situace, kdy se musí rozhodnout. „Znovu opakuji, nejsme v situaci, kdy se můžeme pokoušet o zázrak,“ dodal.

Míra úmrtnosti na koronavirovou nákazu je v Itálii na úrovni 3,7 procenta, nejvyšší je právě v provincii Lombardie, kde se vyšplhala na 8,2 procenta. Italský odborník na zdravotnictví Nino Cartabellotta v těchto číslech vidí i selhání zdravotnického systému.

Počty nakažených v Česku skáčou po desítkách

Koronavirus

„Myslíte si stále, že nadměrná úmrtnost v Lombardii není způsobena přetížením zdravotnického systému?“ ptá se Cartabellotta na Twitteru. Lékaři z Lombardie na sociálních sítích popisují dramatické scény z nemocnic, kdy jsou operační sály a jiná oddělení přeměněny na prostory, kde se léčí nakažení pacienti.

Lékaři slouží enormně dlouhé služby, protože musejí nahradit kolegy, kteří se nakazili. Přitom právě tento region patří k nejvyspělejším v zemi s nejlepším zdravotnickým systémem. „Na jihu by se taková situace změnila v katastrofu,“ řekl listu Politico anesteziolog Giuseppe Sofi z Milána.

Reklama

Výběr článků

Načítám