Hlavní obsah

Roušky máme jen na některé práce, musíme si šít vlastní, líčí sestra ze zlínské nemocnice

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Kritický nedostatek respirátorů a roušek pociťují i v Krajské nemocnici Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně. Mezi personálem kvůli tomu houstne atmosféra.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zdravotní sestry mohou přes den nosit erární roušky jen omezeně.

Článek

Nový dokument vedení nemocnice zaměstnancům podle zdrojů Práva zakazuje například nošení roušek v době, kdy nejde o přímou ošetřovatelskou péči, co vyžaduje použití ústenky, či o výkony vyžadující aseptický přístup.

Roušky pak mohou dávat zdravotníci jen pacientům, kteří jeví známky infekce dýchacích cest. „V jiných případech personál erární ústenky nesmí používat,“ stojí mimo jiné v dokumentu nemocnice.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zdravotníci se tak ve zlínské nemocnice dostávají do paradoxní situace. Vláda od středeční půlnoci schválila zákaz vycházení bez roušky nebo jiné ochrany obličeje, ale zdravotníci u svého zaměstnavatele na roušky v části pracovní doby, kdy nejde o ošetřovatelskou péči, nemají nárok. Může tak v areálu nastat situace, že kolem pacienta s rouškou projde sestra či lékař bez roušky.

„Pracuji jako novorozenecká sestra na JIP a intermediární péči ve zlínské nemocnici. I my máme absolutní nedostatek veškerého ochranného materiálu. Nově máme zákaz nosit roušky, prý je to zbytečné. A abychom neplýtvaly. Tak si šijeme samy doma své vlastní. Jsme naprosto zděšené,“ uvedla jedna ze zdravotních sester.

Roušky jsou zbytečné, nenoste je, dozvěděly se sestry od vedení Bulovky. Vláda říká něco jiného

Koronavirus

„Na dvanáct hodin práce máme příděl čtyři roušky na osobu. Pracovníci v kancelářích, kde je také pohyb, mají nárok na dvě roušky na osmihodinovou směnu. Je to k breku, lidi se usmívají, ale spíše ze zoufalství. Panuje napětí, a to ještě nic nezačalo,“ popsala další zdravotní sestra.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zdravotní sestry mohou přes den nosit erární roušky jen omezeně.

„Apelovali jsme jen v novém dokumentu na naše zaměstnance, aby pečlivě zvažovali, ve kterých situacích ochranné pomůcky využívají a zda je to opravdu nezbytné,“ interpretoval interní dokument mluvčí KNTB Egon Havrlant.

Příliš zásadních chyb jsme neudělali, míní ministr Vojtěch

Koronavirus

Nemocnici se každopádně zásoby respirátorů a roušek tenčí, má jich při současném stavu podle některých zdravotníků na několik málo dnů.

O jejich nedostatku hovoří i případ z úterního odpoledne, kdy na jedno z oddělení přijali zdravotníci muže, u kterého kvůli zvýšené teplotě nemohli vyloučit nákazu koronavirem. Bylo tak třeba jej izolovat a přestěhovat půlku oddělení. Zdravotní sestry ale nemohly použít respirátory - neměly je k dispozici a k několika málo kusům na oddělení se nedostaly.

„Rádi bychom věřili, že v této vypjaté době, kdy se celé české zdravotnictví snaží soustředit na snižování dopadu koronarvirové epidemie na obyvatele, šlo pouze o nedorozumění a ne o zlý úmysl,“ snažil se mírnit napětí kvůli vydanému dokumentu Havrlant.

Odborářka: Může za to vláda

Podle zdravotní sestry Martiny Hvozdenské z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR se dostalo vedení nemocnice s personálem do špatné situace společně.

„Nezapříčinilo ji vedení nemocnice, ale vláda. Je otázka, kde máme pracovat bez roušky. Například když jsme na chodbě nebo na ambulancích při běžné komunikaci s pacientem, nebo na sesterně. Vezmu odběry a nesu je do laboratoře, na ústenku nemám nárok. Ale během dne, pracovního i soukromého, přijdeme do kontaktu se spoustou lidí, můžeme se někde nakazit. S ústenkou ale v nemocnici ochráníme druhé před případným nakažením. Když ji nebudeme mít ve chvíli, kdy se zrovna nebudeme zabývat ošetřovatelskou péčí, můžeme virus předávat dál. Je to ošemetné,“ poznamenala Hvozdenská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám