Hlavní obsah

Koronavirus likviduje restaurace, prodeje klesly o 90 procent

Novinky, tov

Po uzavření restaurací na základě rozhodnutí vlády kvůli šíření koronaviru se v pondělí jejich tržby v porovnání s běžným pracovním dnem propadly zhruba o 90 procent. Na základě dotazování u provozovatelů restaurací to uvedlo ve středu Sdružení pro zaměstnanecké stravování (Prozams). K podobnému číslu dospěla i analýza firmy Edenred, která provozuje stravenkové karty Ticket Restaurant.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Restaurace byly uzavřeny na základě rozhodnutí vlády od sobotního rána a mohou nyní pouze nabízet jídla a nápoje formou prodeje z výdejního místa nebo prostřednictvím donáškové služby. Začátkem týdne tuto možnost využívalo jen málo lidí a tržby tak byly sotva desetinové.

„Podle rychlé analýzy našich karetních operací jsme zaznamenali o 89 procent méně transakcí v restauracích, než je běžné v obvyklé pondělí uprostřed kalendářního měsíce,” řekl ČTK šéf inovací a marketingu Edenred Jakub Ryba.

Podle sdružení Prozams tuzemským restauracím hrozí v důsledku opatření proti šíření koronaviru extrémně vysoké ekonomické ztráty v řádu desítek miliard korun, které mohou zcela ochromit celý sektor.

Svět zamířil do hospodářské recese

Ekonomika

„Roční tržby restaurací se podle nedávné studie Institutu oceňování majetku Vysoké školy ekonomické pohybují na úrovni 153 miliard korun, každý měsíc tedy jde o 12,75 miliardy korun. Pokud by uzavření restaurací trvalo pouze do 24. března, jak platí nyní, pak hovoříme o přímé ztrátě v hodnotě

zhruba 3,5 miliardy korun. (Restaurace zároveň snižují výdaje na provoz nebo nákup surovin, pozn. red). Je ale velmi pravděpodobné, že se uzavření protáhne a ztráty budou výrazně narůstat. Když by trvalo měsíc, jde o 11,5 miliardy korun jen v přímých dopadech,“ tvrdí předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.

Rezervy maximálně na šest týdnů

„S každým dnem odstávky se situace restaurací bude zhoršovat.  Provozovatelé samostatných hospod a restaurací, které nejsou součástí velkých a ekonomicky silných skupin, mají podle našich průzkumů finanční rezervy maximálně na dobu šesti týdnů. Po tomto období jim již hrozí fatální následky, řada z nich by již nemusela znovu otevřít. Máme velmi vážné obavy o to, aby sektor stravování v tuzemsku nepostihly nevratné změny a jeho faktická likvidace, včetně propuštění několika desítek tisíc osob. V řádu dnů, nikoliv týdnů,“ tvrdí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Sdružení proto po vládě požaduje, aby restauratérům pomohla formou daňových prázdnin.  Základním opatřením by mělo být odpouštění plateb sociálního a zdravotního pojištění za jejich zaměstnance, a to nejméně za dobu uzavření provozoven, a úlevy až do konce letošního roku.

„V rámci záchrany tohoto sektoru dáváme ke zvážení rovněž dočasné zařazení služeb pohostinských zařízení do nulové sazby daně z přidané hodnoty a případně osvobození sektoru od placení daně z příjmu v roce 2020, byť většina hospod letos zřejmě zisk nevykáže,” dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám