Hlavní obsah

Psychoterapeuti se šikují do boje s trudnomyslností

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy se ze všech stran valí zprávy o koronaviru a v platnosti jsou ještě před pár týdny nemyslitelná opatření, mysl mnohých lidí zákonitě poklesá. Pomocnou ruku proto nabízejí i psychoterapeuti, kteří zakládají různé platformy a šikují se ku pomoci tím, co umí nejlépe, tedy vyslechnout druhého člověka a zmírnit jeho vnitřní napětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pod vlajkou České asociace pro psychoterapii se shromáždilo na 120 terapeutů, kteří se chystají pomáhat nejen krizovou intervencí, ale i déletrvající spoluprací například s lidmi v dlouhodobé karanténě. Kontaktní údaje budou uveřejněny na webu asociace www.czap.cz a systém by mohl začít fungovat od čtvrtka.

„Krizová intervence bude pro lidi, kteří budou potřebovat jednorázovou podporu. Je to, jako když se odpustí pára z papiňáku. Pak chceme nabídnout pravidelnější terapeutickou podporu například pro lidi v karanténě. Klient by se napároval s terapeutem a třeba ob den by spolu mluvili a reflektovali situaci. A naši podporu chceme nabídnout i těm, kteří se najednou dostali do exponovaných situací, jako jsou starostové, pošťáci, prodavači a podobně,“ popsal předseda asociace Jiří Drahota.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Nedáváme lidem obecné rady, co by měli dělat, s každým konkrétním člověkem hledáme, co právě on potřebuje. Jinak to má přece člověk, co může být u svého domu na zahradě, jinak ten, který zůstane v paneláku na Černém Mostě. Jde o to, aby lidé nezůstali sami se svými myšlenkami. Vypadá to banálně, ale mnohdy stačí, když člověk s někým mluví a ten druhý ho poslouchá. Lidé se nemohou svým pocitům vyhnout, takže jde o to, abychom se s nimi naučili zacházet. A s tím můžeme trochu pomoct,“ dodal Drahota.

Půlhodinové bezplatné virtuální sezení nabízí terapeuti sdružení na webu terap.io. „Když je člověk zavřený celý den doma, není to jednoduché, mohou nastat úzkosti či panické stavy. Proto jsme oslovili terapeuty, jestli nechtějí nabízet tyto krátké krizové intervence. Za poslední dva dny se nám přihlásilo už 25 kolegů,“ řekl spoluzakladatel platformy Chadi El-Moussawi.

Univerzita Palackého nabízí psychologickou pomoc lidem v hygieniky uzavřené oblasti

Koronavirus

Systém funguje tak, že přes webovou stránku www.terap.io se zájemce zaregistruje do systému a vidí, jací terapeuti jsou k dispozici a kdy mají volno. Někoho si vybere a v určený čas se oba sejdou ve virtuální místnosti, kde mohou komunikovat videohovorem, audiohovorem nebo si jen psát přes chat. „Spousta lidí se bojí rovnou se ukázat nebo se i slyšet, takže i ten chat jim umožňuje, aby získali nějakou kontrolu a nebyli vynervovaní, že je někdo uvidí nebo uslyší,“ vysvětlil El-Moussawi.

Pomoc nejen pro běžné lidi, ale i pro přetížené profesionály chystají i lidé okolo Pavla Pařízka na webu www.delamcomuzu.cz. „Virus je neviditelný protivník, lidé mají strach a vlastně neví, čeho se mají konkrétně bát. Neví, jestli mají jít nakupovat, zabarikádovat se doma, můžou se začít bát dalších lidí. Chceme právě tento dopad zmírnit, abychom tím prošli všichni co nejlépe,“ vysvětlil Pařízek.

Přehledně: Jak se chovat v karanténě, čím se léčit a jak nosit roušku

Koronavirus

Do projektu už se zapojilo více než sto terapeutů a Pařízek čeká, že by jich brzy mohl být až trojnásobek. Bezplatnou pomoc tam najdou i lidé z „první linie“, tedy lékaři, hasiči či policisté nebo sociální pracovníci. „Vybírat si může podle toho, kdo mu bude sympatický nebo podle toho, kde bydlí, i když se jedná jen o distanční službu. Pak toho odborníka kontaktuje a domluví si spolupráci,“ popsal Pařízek.

Reklama

Výběr článků

Načítám