Hlavní obsah

Vyzývám vás k odvaze, prohlásil Zeman. Poděkoval Číně

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu natočil projev, ve čtvrtek v 19:25 ho odvysílala TV Prima. Zeman byl některými politiky kritizován, že v současné krizové situaci zatím nevystoupil a nepronesl žádný proslov, který by lidi uklidnil. Nyní vyzval občany k odvaze a poděkoval Číně za dodávky zdravotnických prostředků.

Projev prezidenta republiky Miloše ZemanaVideo: Prima FTV

 
Článek

Zeman připomněl, že před čtrnácti dny vydal k epidemii koronaviru veřejné prohlášení, ve kterém podpořil vládu v jejích opatřeních a varoval před panikou. „Od té doby se stalo to, že počet nakažených se výrazně zvýšil a nelze v nejbližších dnech vyloučit ani první smrtelné případy. Na druhé straně jsou už i první případy uzdravených,” konstatoval prezident.

Vyzval lidi, aby se vyhnuli dvěma extrémům. „Ten první spočívá v tom, že tuto epidemii budete zlehčovat. Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády,” prohlásil Zeman.

Měl na mysli herce a principála soukromého pražského Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského. Ten 10. března vládu nařkl z likvidace tisíce malých fungujících firem a všeho nepohodlného. Za svá slova se již omluvil.

Jan Hrušínský se omluvil za nesprávná slova

Koronavirus

„Ten druhý extrém pak spočívá v tom, že propadnete panice a strachu. Už minule jsem říkal, že strach nás oslabuje, a chtěl bych vás proto vyzvat k odvaze,” uvedl prezident.

Prezident prý mluvil se současným i bývalým ministrem zdravotnictví a dozvěděl se, že největším problémem je výrazný nedostatek zdravotnických prostředků.

„Chtěl bych proto poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce těchto prostředků. Poslali jsme sedm letadel Travel Service do Číny, pokud jsem správně informován, první dodávka testovacích přípravků již dorazila do České republiky a k dispozici je i letadlo Ruslan, velkokapacitní letadlo, které tuto pomoc bude zajišťovat v budoucnosti,” sdělil prezident.

Zeman naopak zkritizoval opozici. Vyzval ji k tomu, aby podporovala opatření vlády. „Pokud toho není schopna, tak aby alespoň po dobu karantény mlčela,” řekl národu prezident.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ocenil spontánní aktivity dobrovolníků, kteří pomáhají důchodcům nebo rodinám s dětmi, které nemá kdo hlídat, chválil i pomoc mediků v nemocnicích.

„Přál bych vám, abychom se měli rádi, abychom k sobě byli laskaví a vstřícní, abychom pomáhali jeden druhému a abychom dokázali v této těžké době svoji lidskost,” prohlásil v závěru prezident.

Projev, který natočil ve středu na zámku v Lánech, měl asi sedm minut. Zeman se doposud vyjadřoval jen prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka na sociálních sítích.

Buďte ohleduplní, opatření jsou nezbytná, vyzval lidi Zeman

Koronavirus

Ovčáček na Twitter například napsal, že podporuje vládní opatření proti šíření nového koronaviru a vyzývá lidi k dodržování nařízení vlády. Není podle něj čas na sobectví, smlouvání a handrkování. Všichni musí projevit bezpodmínečnou solidaritu

Prezidenta před pár dny kritizoval například poslanec Václav Klaus ml. „V dnešních dnech mi velmi chybí nějaké státnické vystoupení (třeba prezidenta) k situaci – slova uklidnění, povzbuzení, naděje a síly,“ komentoval Klaus ml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám