Hlavní obsah

Primátor Frýdku-Místku vyzval lidi, aby šili roušky, protože na stát se nedá spolehnout

Právo, den

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD) vyzval na svém facebookovém profilu veřejnost, aby si ušila vlastní roušky. Důvodem je to, že státní distribuce respirátorů a roušek silně vázne.

Foto: facebookový profil Michala Pobuckého

Návody na ušití roušek, díky kterým lidé nenakazí další osoby.

Článek

„Proto musíme přijít s jiným plánem. Přibývají nemocní nejen ve Frýdku-Místku, ale v celém Česku. My máme zatím čtyři osoby s pozitivním testem na nový koronavirus, ale ve skutečnosti jich může být daleko více,“ píše na svém profilu primátor.

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Koronavirus

Vysvětluje, že na Tchaj-wanu situaci zvládají, přestože tato země byla zasažena jako jedna z prvních. „Podle dnešní statistiky mají pouze 53 případů onemocnění a z nich už 16 uzdravených. U nás je 214 nemocných, ale ani jeden uzdravený. Jejich hlavní boj byl založen právě na rouškách, které jim stát rozdal. Všem obyvatelům! Bez nich nevycházejí z domu,“ líčí primátor.

Zabránit šíření

Dodal, že někteří namítnou, že přece rouška neochrání před chycením nemoci, že pomáhá pouze těm, co už jsou nemocní, zabránit takovému šíření.

„A přesně o to jde. To je ten důvod. Nemusíte mít teplotu, ani jiné příznaky, ale nemoc už můžete mít a klidně ji šířit dál. Pokud budete mít roušku, tak se to šíření omezí,“ popisuje Pobucký.

Nedostatek roušek? Rektor ČVUT vymyslel, jak si masku snadno vyrobit doma

Koronavirus

„Pokud máte doma šicí stroj, znáte někoho, kdo umí šít, tak šijte! Ušijte sobě, svým známým, kamarádům roušky a noste je! Každý, kdo vyrobí ať už sobě nebo někomu dalšímu roušku, může v boji s touto pandemií pomoci! Naši doktoři, sestry, pracovníci v sociálních službách, kteří pečují o seniory a nemocné, jednotky IZS, čekají na státní dodávku ochranných pomůcek. My se nemusíme dočkat vůbec, a proto šijte a noste vlastní roušky!“ vyzývá na profilu.

Foto: facebookový profil Michala Pobuckého

Návody na ušití roušek, díky kterým lidé nenakazí další osoby.

Dále zde pak uvádí návod na ušití roušky a také opatření Tchaj-wanu, která zavedl v souvislosti s pandemií koronaviru. Ve Frýdku-Místku v pondělí zasedne krizový štáb města a bude dále situaci řešit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám