Hlavní obsah

Přijímačky na VŠ se posouvají. Bude stačit i vysvědčení

Právo, Novinky, Jiří Mach
Praha
Aktualizováno

Vysoké školy si ukrojí prázdniny. Někde zmeškanou výuku dohánět nebudou, mimořádně se mohou státnice konat i on-line na dálku. Přijímačky chtějí ale univerzity zvládnout do konce června a některé fakulty od nich mohou zcela upustit a vybírat podle předchozího prospěchu.

Foto: ČTK

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Přestože ke změně termínů přijímacích zkoušek je nutná změna legislativy, na které se zatím pracuje, univerzity už mají své plány, jak by měly proběhnout.

Na Masarykově univerzitě v Brně už minulý týden rektor rozhodl, že se testy studijních předpokladů, které se měly hromadně uskutečnit 25. a 26. dubna, posunou na 20. a 21. června. Testy jsou určující pro přijetí na sedm z devíti fakult, ale ve stejnou dobu by se měly uskutečnit i oborové testy.

Přijímačky mohou být posunuty a zjednodušeny. Další variantou jsou elektronické přijímačky.

Univerzita Karlova prozatím ohlásila, že před 10. květnem se přijímačky konat nebudou a o jejich nových termínech budou uchazeči včas informováni elektronicky a prostřednictvím webů jednotlivých fakult. Stejně tomu bude, i pokud se posunou pozdější termíny. Univerzita také upozornila, že přijímačky lze podstoupit před termínem maturit. Maturitní vysvědčení stačí předložit až u zápisu.

Maturity a přijímací zkoušky na střední školy mohou být v červnu

Koronavirus

Nejasná je také situace na Univerzitě Palackého v Olomouci. „Spousta věcí stále prochází intenzivním jednáním. Nicméně právě proto máme zřízeny speciální webové stránky, na nichž informace každodenně aktualizujeme,“ sdělila Právu mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová.

Podle ní by měly být všechny podrobnosti k dispozici nejpozději po Velikonocích.

Počítá se s tím, že přijímačky na některé programy budou posunuty a zjednodušeny. Některé programy od nich zcela upustí a budou rozhodovat na základě výsledků ze střední školy. Další variantou jsou elektronické přijímačky. V případě, že se přijímačky odvíjejí od srovnávacích testů Scio, bude prý záležet na dalším vývoji.

Prázdninové zkoušky

Karlova i Palackého univerzity se chystají prodloužit své letní semestry. „Předpokládáme prodloužení období výuky o jeden až čtyři týdny podle fakulty a typu studijního programu,“ stojí na webu pražské univerzity. Olomoucká prodlouží semestr rámcově o dva týdny.

Masarykova univerzita spoléhá na to, že většina výuky proběhla on-line, a tudíž není třeba semestr natahovat. Pokud ovšem některé předměty nebylo možné vyučovat na dálku, zavádí pro ně univerzita mimořádné hodnocení S, což znamená, že studenti zapsaní na daný předmět budou pokládáni za úspěšné absolventy předmětu a získají i příslušný počet kreditů.

Akademický rok univerzity prodlužovat neplánují, skončit by měl tedy 30. září. Posunou se však termíny pro splnění studijních povinností, a navíc se rozloží i do prázdninových měsíců.

V Česku je 3001 nakažených koronavirem

Koronavirus

Karlova univerzita posouvá termíny zkouškového období na celý červenec, v září pak do 18. 9. Brněnští posluchači budou mít zkouškové po celý červenec i srpen až do 30. září. Univerzita Palackého stanovila nejzazší termín na 15. září.

Státnice i na podzim

Změny se týkají i státnic. „Předpokládáme, že státní závěrečné zkoušky proběhnou standardním způsobem po skončení mimořádných opatření. Pokud však bude nutné státní závěrečné zkoušky odložit, budou nové termíny vyhlášeny alespoň jeden měsíc před jejich konáním,“ napsal Právu mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

Kromě toho rektorát připravuje zvláštní předpis, podle nějž budou moci fakulty organizovat státnice na dálku.

Stejně tak mimořádný předpis nabízí i Palackého univerzita. „Pokud by si to situace žádala, vedení univerzity ve spolupráci s fakultami nastavilo pravidla online formy zkoušek, státnic a obhajob diplomových prací,“ uvedla Sýkorová. Termíny se mohou na každé fakultě lišit.

Masarykova univerzita pak nařídila, aby termíny odevzdání diplomových a bakalářských prací byly stanoveny s ohledem na to, že studenti budou mít možnost dokončit studium ještě v tomto semestru.

„Fakultám se ale doporučuje vypsat termíny státních závěrečných zkoušek i v září a ponechat na volbě studentů, na který z termínů se přihlásí,“ sdělila Právu mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Otevřou se střední školy v polovině května?

Ministerstvo školství v čele s Robertem Plagou (ANO) předpokládá, že základní a střední školy by se mohly otevřít v půli května, maturity by pak měly proběhnout nejdříve tři týdny po znovuotevření škol.

Maturity nebudou, pokud se školy do června neotevřou, schválili poslanci

Domácí

Pokud by k tomu nedošlo do 1. června, maturitní vysvědčení by se rychle rozdala se známkami odpovídajícími prospěchu z posledních tří vysvědčení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám