Hlavní obsah

Přijeli z Itálie, místo karantény špacírují po Černošicích

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda vyhlásila zákaz pohybu lidí vyjma nutných cest do práce, obchodu, lékárny či za příbuznými. Ne všichni pochopili, jak vážná je situace, a bez ohledu na všechny courají po venku. I když by měli být v karanténě, protože přijeli z Itálie. Své o tom vědí obyvatelé Černošic u Prahy.

Foto: Mapy.cz

Ilustrační foto

Článek

„Snad půlka místních byla na horách v Itálii a Rakousku, a myslíte, že se nějak chránili a chrání? Nebyli doma, i když se jim to důrazně doporučilo. A nezůstávají doma, ani když vláda vyhlásila plošnou karanténu. Courají se po obchodě, jako by se nechumelilo,“ svěřil se Právu jeden z místních prodejců.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Někteří se tu chovají, jako že my starší můžeme klidně umřít,“ dodal postarší muž. S tím, že se vrátili z Itálie, ale cítí se jako rybičky, takže karanténu neberou vážně, se ostatně mnozí navrátilci sami svěřovali při posezeních v místní hospodě ještě předtím, než se restaurační zařízení uzavřela.

Lidé ale situaci podceňují nejen v Černošicích. „Známý se před týdnem vrátil z Rakouska a musel do karantény. Přesto jsem ho v neděli viděl odvážet věci na komunální skládku, kde v té době byla tak dvacítka lidí,“ potvrdil Právu čtyřicetiletý Marek ze středních Čech.

Starosta Černošic k článku o špacírování lidí, co by měli být v karanténě: Straníte Babišovi a přiděláváte mi práci

Koronavirus

Za šíření nákazy a nedodržování vládního zákazu ve stavu nouze přitom hrozí tvrdé postihy. Za porušení karantény je pokuta až tři miliony korun. Úmyslné šíření nákazy je dokonce trestným činem se sazbou až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám