Hlavní obsah

Přes tisíc mediků se šikuje na pomoc

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti lékařských fakult se začali sdružovat přes Facebook a oslovují po celé republice nemocnice s případnou výpomocí. Právu to řekl jeden z organizátorů iniciativy a studentský člen Akademického senátu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Sychra, kde se nápad zrodil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zdravotnický personál nemocnice v pražském Motole

Článek

Spolupráce je už podle něj domluvená například s pražskou Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady, ale jedná se i s dalšími ústavy.

„Vytvořili jsme facebookovou skupinu s názvem Dobrovolníci z řad studentů LF, kam se hlásí studenti, kteří mají zájem o pomoc nemocnicím. Původně byla skupina myšlená pouze pro studenty 3. LF UK, ale už to tak není,“ vysvětlil Sychra. Počet členů ve skupině narůstá každou hodinou, v pátek brzy ráno jich bylo téměř 1950.

Přehledně: Opatření na hranicích

Koronavirus

Iniciativa již má podle Sychry celorepublikový charakter, protože organizátoři jsou v kontaktu se zástupci všech českých lékařských fakult. Na základě dohody pak mají vzniknout buňky, které budou mít na starosti své studenty a budou zodpovědné za komunikaci s lokálními nemocnicemi.

„Jde o preventivní opatření. Kdyby náhodou přišla krize a hrozil kolaps zdravotnictví, tak my už proškolení naskočíme. Není to tak, že by v této situaci nebyli v nemocnicích lékaři a systém kolaboval,“ osvětlil Sychra. Zároveň ale upozornil, že zaskakování mediků za běžné lékaře nepřichází v úvahu.

Pro státy s více než 2500 nakažených je podle Hamáčka už pozdě

Koronavirus

České zdravotnictví se však i bez koronaviru dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařského personálu. Ve zdravotnickém segmentu chybí 2000 pracovníků. Podle informací vládních orgánů je připraveno 1139 lůžek v infekčních odděleních a pracuje na nich 880 zdravotních sester a 430 lékařů.

Obor, ročník i čas

Studenti, kteří mají zájem o práci v nemocnici, vyplní formulář, do něhož uvedou ročník a obor studia, své časové možnosti či představu o práci, kterou by chtěli vykonávat.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nouzový stav v ČR

„Na základě toho vybereme studenty, které si nemocnice zaškolí a rozdělí si je na oddělení, kde jsou potřeba,“ sdělil Sychra. Nemocnice s vybranými studenty uzavře krátkodobý pracovní vztah, jelikož se taková výpomoc musí pracovně-právně ošetřit.

„Důležité jsou například časové možnosti studentů, protože na fakultách se zkoušky nezrušily. Musíme tedy brát v potaz i to, že se studenti potřebují dál vzdělávat. Ale v úvahu bereme také to, co chtějí dělat, protože nikoho do ničeho nutit nemůžeme,“ doplnil.

Nedělejte nájezdy na obchody, není to třeba, apeluje Babiš na Čechy

Koronavirus

Studenti vyšších ročníků si mohou zažádat o pozici ošetřovatele, prváci se mohou třeba starat o děti zdravotníků, i taková pomoc je podle Sychry potřeba. „Pak je ještě sanitář a tam jsou potřeba sanitářské zkoušky. Studenti po druhém ročníku si budou moci doplnit sanitářské zkoušky e-learningovou cestou,“ řekl. Kurzy prý zaštítí škola.

„Sanitář vám pomůže zvednout pacienta či udělat základní hygienu. Může to vypadat jednoduše, ale opak je pravdou. Při zvedání nesmíte ublížit ani jemu, ale ani sobě,“ doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám