Hlavní obsah

Pravidla kurzarbeitu oznámí vláda po neděli

Právo, svj

Vláda tento týden rozhodla o tom, že firmám, které musely kvůli epidemii a přijatým vládním opatřením zastavit či omezit svoji činnost, přispěje na platy zaměstnanců. Přesné podmínky a parametry tzv. kurzarbeitu má schválit v pondělí. Kurzarbeit by měla vláda vyhlásit rovnou svým nařízením na začátku dubna.

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

Kabinet se dohodl na tom, že stát by měl přes úřady práce poskytovat příspěvek na náhradu mzdy ve výši 80 procent firmám, pokud nemůžou přidělovat práci zaměstnancům kvůli nařízené karanténě či péči o dítě u významné části pracovníků.

Příspěvek ve výši 50 procent vyplacené náhrady mzdy by pak měla od státu dostat firma, když se kvůli nařízením vlády či karanténě nedostane k nezbytným surovinám, výrobkům či službám dodavatele nebo když jí kvůli tomu propadne poptávka.

Vedle toho vláda už slíbila proplatit náhrady mezd lidem v karanténě a 80 procent mzdy pracovníkům firem, které po jejím nařízení musely přerušit činnost.

Vláda schválila kurzarbeit i odpuštění záloh pro OSVČ

Koronavirus

Kurzarbeit, tedy opatření, kdy zaměstnanci mají kratší pracovní dobu a část nákladů na jejich mzdy přebírá stát, už nyní využívá i Německo a další státy. Cílem je zabránit rušení pracovních míst v krizových časech.

Výdaje na kurzarbeit v Česku kvůli dopadům koronavirové krize dosáhnou až desítek miliard korun, prohlásila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Původně její resort počítal s částkou 7,1 miliardy Kč. Maláčová dodala, že zatím počítá s tím, že by kurzarbeitový dotační program Antivirus pokrýval měsíc březen. Podle potřeby by se pak ale prodlužoval.

Kurzarbeit. Německý vynález se šíří Evropou

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám