Hlavní obsah

Potrestaná lékařka vyvinula vlastní test. Je zdarma a zájem o něj mají v USA

Právo, Stáňa Seďová

Soňa Peková z laboratoře Tilia, na kterou se podle jejích informací chystá ministerstvo zdravotnictví zakleknout, protože otestovala a nahlásila dva pozitivní pacienty, sice dostala v testování zájemců stopku, ale nezastavilo ji to.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedoucí laboratoře Tilia Laboratories Soňa Peková

Článek

Vyvinula jednodušší test, než používají ostatní pracoviště, a nabízí tento způsob provedení testu na koronavirus diagnostickým laboratořím. A to zdarma.

„Vzhledem k tomu, že se na nás obracejí diagnostické instituce z tuzemska, Evropy a USA s prosbou o vývoj praktičtějšího a dostupnějšího testu pro kvantitativní detekci viru SARS-CoV-2, neboť původně navržený test je pro rutinní testování velkého počtu vzorků zbytečně komplikovaný, pilně jsme navzdory všemu tady kolem nás na tomto zadání pracovali,“ uvádí Soňa Peková svou nabídku.

Nemocnice omezují zbytnou péči

Koronavirus

Testovat stále nesmí

„Díky tomu, že máme k dispozici autentické izoláty SARS-

CoV-2 a rovněž důležité sekvence, které jsou pro tento virus zcela unikátní, vyvinuli a validovali jsme alternativní test.

Foto: Petr Horník, Právo

Se vzorkem Soňa Peková pracuje v biohazard boxu, kde je to pro ni zcela bezpečné.

Pro diagnostické laboratoře jsou tyto informace a všechny detaily provedení dostupné od nás zdarma. Rádi je poskytneme bez nároku na jakoukoliv finanční kompenzaci,“ doplňuje s tím, že anonymním žadatelům nebudou informace poskytnuty, laboratoře se musí řádně identifikovat.

„Věřím, že dostupností efektivních nástrojů pro monitoring epidemiologické situace se nám podaří pandemii Covid-19 nakonec dobře zvládnout,“ dodává Peková.

Ozvala se nám už laboratoř ze Spojených států, tam už jsme to posílali.

Lékařka z laboratoří Tilia, o které nejdřív ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prohlásil, že je v karanténě kvůli neodbornému odebrání vzorku pozitivně testovaného pacienta, a následně se za to omluvil, tak přišla s jednodušším testem, který budou nyní využívat laboratoře v Evropě i Spojených státech.

V Česku však její laboratoř dál testovat nesmí. „Ozvala se nám už laboratoř ze Spojených států, tam už jsme to posílali. Je to otevřené, jak avizuji každému. Ale myslím, že české laboratoře se nás asi ani nedotáží,“ řekla Právu Peková.

„Jsem prý Janouškova holka“

Na otázku, proč si o jednodušší test česká pracoviště neřeknou, se podle ní nabízí více odpovědí.

„Jednou z nich je, že mi vyčítají, že jsem prý Janouškova (lobbista Roman Janoušek) holka. To je naprosto směšné, já toho pána ani nikdy neviděla. Ale jsem velmi hrdá na laboratoř Chambon, do které pan Janoušek investoval. Dělali jsme velké věci. Poté, když srazil tu ženu svým autem, smetlo to všechno. Bohužel i tu laboratoř,“ otevřeně říká Peková.

Stále od pana náměstka Romana Prymuly nemáme žádnou odpověď, jestli smíme, nebo nesmíme testovat

„Já jsem apolitický člověk, asi i kdyby mi to tehdy někdo řekl, že nás financuje, nevěděla bych, kdo to je. Ale táhne se to se mnou od roku 2009. Tak nevím, jestli tohle by mohlo někomu vadit,“ uvažuje lékařka.

Ona sama stále doufá, že přece jen bude moci vyhovět prosbám a její laboratoř bude testovat zájemce na koronavirus. „Stále od pana náměstka Romana Prymuly nemáme žádnou odpověď, jestli smíme, nebo nesmíme testovat. Do té doby netestujeme. Ale jakmile, tedy jestli, nám to dovolí, jsme připraveni a okamžitě z našich webových stránek zmizí ten odmítavý červený nápis,“ slibuje Soňa Peková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám