Hlavní obsah

Posílají nás se šavlí proti tankům, zlobí se polští lékaři

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Polští lékaři vyzvali v sobotu vládu premiéra Mateusze Morawieckého, aby v souvislosti se šířící se epidemií koronaviru vyhlásila v zemi stav živelní katastrofy.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Členka polského parlamentu

Článek

„Nakažených neustále přibývá a nadcházejících 30 dnů bude v boji s koronavirem klíčových. Je proto třeba právní cestou omezit na minimum veřejné, pracovní i společenské aktivity obyvatelstva,“ uvedla v prohlášení Hlavní lékařská rada.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„To, co se nyní děje v polském zdravotnictví, které je desetiletí vědomě zanedbávané, ty výzvy obalené do martyrologie, že vlast v nouzi volá, a my zdravotníci abychom pracovali nonstop bez roušek a ochranných prostředků, je zase jednou svérázné Varšavské povstání. Ti, kteří teď rozhodují, opět posílají lidi s příslovečnou šavlí na tanky,“ podpořil výzvu lékařské rady chirurg Maciej Smietanski z Gdaňsku v narážce na události ze září 1939, kdy proti tankům wehrmachtu vedli zoufalý a beznadějný boj polští husaři.

Pozitivně testovaných1717
Obětí19

„Polsko má dnes jen jeden zásadní problém – boj s koronavirem. Přestože téměř tři čtvrtiny (72 procent) Poláků v průzkumech veřejného mínění chtějí, aby prezidentské volby plánované na 10. května byly odloženy, vládní Právo a spravedlnost (PiS) stále trvá na jejich uspořádání,“ upozornil portál Natemat.pl. V tomto duchu postupuje i Sejm, dolní komora parlamentu, v níž má PiS většinu.

V sobotu nečekaně navrhl a schválil nová volební pravidla. Lidé starší 60 let či osoby v karanténě a izolaci budou moci volit prostřednictvím pošty nebo v zastoupení pověřených osob.

Opoziční politici, nezávislí právníci či polský ombudsman Adam Bodnar upozornili, že měnit volební zákon méně než šest měsíců před volbami odporuje ústavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám