Hlavní obsah

Populaci potřebujeme promořit. Prymula změnil názor

Potřebovali bychom populaci trochu promořit, připustil epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který je pro veřejnost garantem opatření boje proti koronaviru. S chorobou by se podle něj měly setkat všechny skupiny, u nichž je předpoklad, že onemocnění nebude mít horší průběh než chřipka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Potřebovali bychom populaci trochu promořit, já jsem na to změnil trochu názor,” uvedl Prymula v rozhovoru pro DVTV s tím, že poměrně značná část populace se již beztak promořuje.

„Když se podaří ošetřit skupinu rizikových osob, ten zbytek populace by teoreticky v nějakém časovém období měl být té chorobě exponován,” uvedl epidemiolog.

„Když to řeknu úplně laicky, měl by tu nemoc prodělat nebo se s ní potkat a ukázat, že je imunní,” dodal.

Babiš: Od čtvrtka by se mohly otevřít další obchody a sportoviště

Domácí

Rizikovou skupinou jsou přitom zejména starší lidé, kteří mají vysoký krevní tlak, případně cukrovku.

Naopak lidé nižšího věku a ti, kteří jsou zdraví, by se měli s nemocí setkat, což by v důsledku snížilo riziko pro starší část populace. U nerizikových skupin by totiž neměla mít choroba horší průběh než chřipka.

Školy by se mohly otevřít v druhé polovině května, uvedl ministr

Koronavirus

Prymulův postoj podpořil na pondělní tiskové konferenci i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). [celá zpráva]

Varuje před ním naopak ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). [celá zpráva]

Procento promořené populace by se podle Prymulových odhadů mohlo pohybovat mezi 50 a 70 procenty. To, že se populace promořuje, dokládají podle Prymuly data z Itálie, kde je nakažených výrazně více, možná až 10 milionů.

Podle epidemiologa je nyní potřeba udržet v ČR lineární nárůst nových případů. Pozastavil se i nad informacemi z Číny, které označil za „lehce vyfabulované”. „Začínám si myslet, že data z Číny nebyla úplně korektní,” dodal k informacím o tom, že Čína epidemii zastavila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám