Hlavní obsah

Podnikatelům se proplatí úroky z půjčky Covid II zpětně

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobní podnikatelé postižení opatřeními kvůli nákaze budou moci v rámci vládního programu Covid II od čtvrtka žádat u komerčních bank o úvěry, za něž bude až z 80 procent ručit stát. Má to ale své podmínky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Narozdíl od předchozího programu už nebudou půjčky bezúročné. Stát ale zpětně proplatí zaplacení úroků podle výše úvěru částku ve výši 15 až 30 procent půjčené sumy, takže ve většině případů pokryje celý úrok.

Ne každý ale nyní má na podporu nárok, program se nevztahuje na podnikatele a firmy působící v Praze. Důvodem je to, že na program se využijí peníze z evropských fondů, a těmi nelze pomáhat bohatším regionům, jako je Praha.

Záleží na výši úvěru

Podle šéfa Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) Jiřího Jiráska přitom nehraje roli sídlo firmy, ale provozovny. Když má tedy firma sídlo v Praze a má regionální pobočky, může pro provozní výdaje v těchto pobočkách o úvěr žádat.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by pražské subjekty měly mít možnost účastnit se až plánovaného třetího programu Covid s rozpočtem až 40 mi­liard korun.

Ekonomika je vypnutá, ušlý zisk hradit nebudeme, tvrdí Schillerová

Koronavirus

V prvním kole je v Covid II na podporu vyčleněno 1,5 mi­liardy korun. „Pak si vezmeme deset dnů na zpracování a pak bude vyhlášeno další kolo,“ řekl v pondělí serveru Seznamzpravy.cz Jirásek.

Právě ČMZRB bude za stát za úvěry ručit a na ni se lze obracet s žádostmi. Celkově by podle Jiráska mohlo být podpořeno až 7000 projektů za přibližně 20 miliard korun.

Na COVID-19 zemřelo v Česku už 31 lidí, pozitivní test má 3257 osob

Koronavirus

Narozdíl od prvního programu Covid, v jehož rámci byly na bezúročné půjčky přijaty žádosti ve výši 10 miliard korun, se programu Covid II budou moci účastnit i drobní živnostníci, protože minimální výše půjčky je nově 10 tisíc korun. U Covid I to bylo 500 tisíc Kč. Nejvýše si pak firma může půjčit 15 milionů korun.

Půjčky v Covid II však, jak již bylo řečeno, nebudou bezúročné. Podle tiskové mluvčí ČMZRB Marie Lafantové se u úvěrů do 500 tisíc korun bude na zaplacení úroků proplácet až 30 procent vypůjčené částky a maximálně 150 tisíc Kč. U úvěrů mezi 500 tisíci a milionem korun stát na pokrytí úroků vyplatí až 20 procent půjčené částky a maximálně 200 tisíc Kč a u úvěrů od milionu do 15 milionů korun bude stát proplácet na úroky až do 15 procent výše úvěru a nejvýše mi­lion Kč.

Zloději u Prahy zdemolovali bankomat, k penězům se ale nedostali

Krimi

„Klienti budou své bance platit celou splátku včetně úroků. ČMZRB zaplacené úroky zpětně proplatí po prvních třech měsících a pak vždy s roční frekvencí,“ vysvětlil Jirásek.

Úvěry jsou určeny výhradně na krytí provozních nákladů, jako jsou mzdy, nájmy, platby za energie, faktury nebo nákup surovin. Naopak nebude možné je použít např. na refinancování jiných úvěrů. ČMZRB bude za úvěry ručit až tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám