Hlavní obsah

Počet testů v Karlovarském kraji zaostává, případů je naopak dvojnásobek

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nedostatku testovacích sad se uskutečnilo v Karlovarském kraji (KK) méně testů, než je celostátní průměr. Důvodem může být i skutečnost, že praktičtí lékaři dosud své klienty na testování neposílají v takové míře jako jinde. Přitom počet potvrzených případů onemocnění novým typem koronaviru Covid-19 je v regionu v přepočtu na počet obyvatel bezmála dvojnásobný, než je republikový průměr.

Foto: Petr Horník, Právo

Odběrné místo na zjištění nákazy Covid-19 (ilustrační foto)

Článek

„Počet provedených testů na onemocnění Covid-19 se odvíjí od kapacity testovacích míst,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Karlových Varech Michaela Zajíčková na otázku, proč je v Karlovarském kraji provedeno dosud tak málo testů.

„Na rovinu, nemohli jsme testovat, protože jsme neměli výtěrové sady a bez toho se testovat nedá. Nyní jich máme dostatek,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kubis (ANO).

V kraji kromě infekčního oddělení karlovarské nemocnice funguje jedno odběrové místo a za pacienty s podezřením na onemocnění novým koronavirem jezdí domů posádka sanitkou. Další je v záloze, kdyby jedna nestíhala. Další dvě odběrová místa jsou podle hejtmana pro případ potřeby připravena, aby se také okamžitě rozjela.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Jedno odběrové místo je podle Kubise schopné denně otestovat kolem stovky pacientů.

„Máme nyní dostatek testovacích setů a vybavení, a tak se musí začít testovat v co největší míře,“ uvedl Kubis, podle kterého pět set testovacích sad vydrží několik dnů. O dalších až pět tisíc požádal hejtman šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymulu.

„Máme dostatečné kapacity, abychom rozjeli testování naplno, dokud nám zase nedojdou štětky, tedy výtěrové sady,“ konstatoval Kubis.

Apel na lékaře: posílejte lidi na testy

Problém je podle Kubise rovněž v tom, že praktičtí lékaři příliš své pacienty na testování na koronavirus dosud neposílali. Navíc podle něj část obvodních lékařů v těchto dnech vůbec neordinuje.

„To mě trochu štve, protože my jim rozvážíme ochranné prostředky, a pak mi volají lidé, že je ambulance zavřená,“ uvedl hejtman.

„Ať řeknou, že nebudou ordinovat a my jim nebudeme dávat respirátory,“ popisoval Kubis s tím, že jejich pacienti pak telefonují na přetíženou hygienu.

„Budeme apelovat na praktické lékaře, aby nařizovali testování, co to jen jde, abychom protestovali během nadcházejícího týdne úplné maximum toho, co jsme schopni,“ dodal hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám