Hlavní obsah

Počet mrtvých ve Wu-chanu? Úřady rozdávají tisíce uren a spekulace sílí

Novinky, nčs

Ačkoliv úřady v čínské provincii Chu-pej, odkud se nový koronavir rozšířil prakticky do celého světa, hovoří o 3186 obětech, mrtvých by mohly být ve skutečnosti až desítky tisíc. Myslí si to někteří místní, kteří svoje tvrzení opírají o počet uren s ostatky zesnulých.

Foto: Profimedia.cz

Fronta u vstupu do supermarketu v čínském Wu-chanu

Článek

V provincii Chu-pej, jejímž hlavním městem je jedenáctimilionový Wu-chan, úřady oficiálně hlásí necelých 68 tisíc potvrzených případů a 3186 obětí. Realita však může být diametrálně odlišná. Někteří místní obyvatelé, kterým jsou předávány urny s ostatky jejich blízkých, hovoří o desítkách tisíc obětí.

Obyvatelé tvrdí, že sedm pohřebních ústavů ve městě rozdává pozůstalým od 23. března dohromady zhruba 3500 uren s ostatky denně. Distribuce má trvat až do 4. dubna, což by znamenalo za 12 dní zhruba 42 tisíc uren s lidskými ostatky.

Po odečtení „očekávaných” úmrtí na základě statistik úmrtnosti z minulých let by zůstalo zhruba 26 tisíc mrtvých navíc, což je přibližně osmkrát tolik, než uvádějí oficiální čísla.

Ačkoliv matematické výpočty nejsou jasným důkazem o zkreslování oficiálních čísel, nahrávají spekulacím o skutečném počtu mrtvých v souvislosti s onemocněním Covid-19, stejně jako fotografie z Wu-chanu, kde jsou vidět tisíce uren, jak zveřejnila redakce Caixin.

Rezident čínského města, jenž pro agenturu RFA uvedl pouze příjmení Čang, si myslí, že mrtvých je daleko víc. „Není možné, aby jich bylo pouze několik tisíc, když celou dobu krematoria fungují nepřetržitě,” domnívá se.

„Nevím, jestli úmyslně, nebo neúmyslně, ale úřady postupně odhalují skutečná čísla, aby lidé zvládli přijmout realitu,” myslí si další z obyvatel čínského města Mao.

Čínské trhy se zvířecím masem už zase fungují jako před epidemií

Koronavirus

Navzdory pandemii koronaviru ve světě se život v Číně, odkud nákaza přišla, postupnými krůčky vrací do normálu. A to se vším všudy, tedy i s pouličním prodejem živé zvěře a masa všeho druhu včetně toho z netopýrů, upozornili reportéři deníku The Daily Mail. Právě konzumace netopýrů je přitom považována za možnou cestu přenosu viru SARS-CoV-2 na člověka.

Foto: Profimedia.cz

Firmy se budou snažit minimalizovat ekonomické ztráty.

Lidé se „zelenou kartou”, kterou mají vydanou od úřadů na základě negativního testu na přítomnost nového koronaviru, mohou od 25. března vycestovat z provincie – poprvé od 23. ledna. Současný zákaz vycestovat či přicestovat do provincie oficiálně platí zatím do 8. dubna.

Úřady provincie Chu-pej s 58 miliony obyvatel rovněž v prohlášení minulý týden vyzvaly firmy, aby co nejdříve začaly „tvrdě pracovat a minimalizovaly ztráty způsobené epidemií”, jak informoval asijský zpravodaj listu New York Times.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pandemie nového koronaviru si ve světě oficiálně vyžádala zatím přes 34 tisíc obětí, nakaženo bylo přes 720 tisíc osob. Před Čínu se ve statistikách nakažených dostaly Spojené státy a Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám