Hlavní obsah

Po dvou měsících ve Wu-chanu uvolňují karanténu

Wu-chan

Zatímco ve světě se zostřují opatření zavedená kvůli šíření pandemie Covid-19, v jedenáctimilionovém čínském Wu-chanu, odkud se virus začal na přelomu roku šířit, se po dvou měsících začíná uvolňovat karanténa. V neděli místní úřady oznámily, že lidé se mohou postupně vracet do práce, uvedl list The Guardian.

Foto: China Daily, Reuters

Odstraňování bariér ve Wu-chanu

Článek

V pondělí se v ulicích města objevily první skupiny lidí, kteří opustili sídliště a šli se projít nebo si nakoupit do zelinářství.

Už o víkendu přijel do odříznutého města po čase první vlak, který přivezl lidi z provincie Chu-pej, kteří se vracejí do práce.

Karanténa byla ve Wu-chanu zavedená 23. ledna. V neděli místní úřady oznámily, že by se lidé mohli postupně vracet do práce, pokud nemají teplotu a mohou se prokázat potvrzením, že nejsou nakažení, nemají v krvi virus a nebyla jim nařízena karanténa kvůli vlastnímu onemocnění či kontaktu s někým nakaženým v poslední době. Musejí mít také souhlas zaměstnavatele, napsal v pondělí list The Guardian.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle úřadů se nyní bude Wu-chan postupně otevírat a měla by se obnovit i veřejná doprava.

Lidé, kteří ve Wu-chanu uvázli při jeho uzavření, mohou nyní po dvou měsících zažádat o povolení lokalitu opustit.

Wuchanští obyvatelé ale podotýkají, že mnozí se zatím do ulic neodvažují. „Všichni jsou velmi opatrní,” řekla deníku The Guardian 40letá Iris Jaová, která ve městě strávila poslední dva měsíce.

Rychlotesty z Číny lze použít až po několika dnech od nákazy

Koronavirus

Městu, ležícímu na řece Jang-c’-ťiang, se přezdívá čínský Detroit - je totiž jedním z center automobilového průmyslu Číny. Je zde zhruba desítka montážních továren s roční kapacitou více než dvou milionů vozů.

Celkový počet potvrzených případů infekce v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, se v neděli zvýšil o 39 na 81 093. Všechny nové případy se týkají osob, které do země přicestovaly ze zahraničí. Ve Wu-chanu už nebyl pátým dnem v řadě zjištěn žádný nový nakažený, jediný případ přenosu mezi lidmi se v Číně objevil o víkendu, ale ne v tomto městě.

Zemřelo už 15 tisíc lidí s koronavirem, Španělsko hlásí 462 mrtvých za den

Koronavirus

Protože se vláda obává zavlečení další vlny epidemie ze zahraničí, všechna letadla mířící v neděli do Pekingu, byla odkloněna na jiná letiště a cestující byli zkontrolováni.

O tom, že se život v Číně vrací do normálních kolejí, svědčila i ranní dopravní zácpa v Pekingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám